Ivan Kunčić novi je videći pratitelj: Zajedno s još jednom osobom pomagat će slijepima iduće dvije godine

Ivan Kunčić iduće dvije godine bit će zaposlen kao videći pratitelj u Udruzi slijepih Šibensko-kninske županije, zajedno s još jednom osobom zahvaljujući gotovo 422 tisuće kuna koliko je Udruga slijepih dobila iz Europskog socijalnog fonda za provedbu projekta ‘Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom’.

– U Udruzi već postoji jedan videći pratitelj što se pokazalo izuzetno dobro za zadovoljavanje osnovnih potreba naših članova. Čekali smo priliku kako bi zaposlili još jednog videćeg pratitelja i prilika se ukazala u okviru natječaja iz Europskog socijalnog fonda. Znali smo da se radi o proceduri i procijenili smo da ne možemo sami odraditi zahtijevan projekt, pa smo se obratili udruzi ‘Mladi u EU’, kazao je tajnik županijske Udruge slijepih Darko Juras na današnjoj prezentaciji projekta.

unnamed

Projektom vrijednim 421.696 kuna Udruga će pomagati svim slijepim osobama s područja županije koje dosad nisu imale pravo na videćeg pratitelja.

– Iz Europskog socijalnog fonda osigurano je 85 posto sredstava, dok je iz državnog proračuna osigurano preostalih 15 posto. Cilj projekta je povećanje socijalne uključenosti slijepih osoba u društvo kroz različite aktivnosti. Projekt obuhvaća 14 slijepih osoba, od čega je njih sedam starijih od 54 godine. Četiri sudionika su iz područja posebne državne skrzbi, a predviđena je i edukacija videćeg pratitelja u Hrvatskom savezu slijepih, istaknuo je Marko Gović iz udruge ‘Mladi u EU’.

unnamed (1)

Mladi Kunčić već mjesec dana pomaže slijepima i ne skriva zadovoljstvo dobivenim poslom.

– Čast mi je i zadovoljstvo pomoći osobama kojima je pomoć zbilja potrebna. U obitelji imam jednu slijepu osobu i znam kako je to. Radim već mjesec dana u Udruzi i pomažem slijepim osobama koliko god mogu, od odlaska u trgovinu po namirnice, plaćanja računa i tako dalje. Pomagat ću koliko god mogu i dalje i volio bih što duže raditi tu, poručio je Ivan.

18290167_10211825217959750_2071312464_o

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.