Iz Europe stiže 45 milijuna eura za modernizaciju meteorološke mreže

Projekt ‘Modernizacija meteorološke motriteljske mreže u Republici Hrvatskoj’, za koji je Državni hidrometeorološki zavod dobio 45 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj, predstavljen je jučer u Gradskoj knjižnici u suradnji sa Šibensko-kninskom županijom.

Cilj projekta je modernizirati i automatizirati meteorološku mrežu kako bi se osiguralo da čitav teritorij zemlje bude pokriven redovitim praćenjem meteoroloških varijabli i procjenom utjecaja klimatskih promjena. Također, poboljšat će se kvaliteta i dostupnost podataka, modernizirati metode prikupljanja podataka i povezivanja motriteljskih postaja, unaprijediti modeliranje, analiza i predviđanje informacija vezanih za vrijeme i klimu, uključujući sustave za upozoravanje. Osim toga, omogućit će se preciznije kratkoročne i srednjoročne prognoze vremena i poboljšati kvaliteta upozorenja na opasne vremenske prilike.

Na lokalnom nivou nova infrastruktura omogućit će građanima, institucijama i stručnim službama kontinuirani pristup svim podacima mjerenja. To otvara mogućnost korištenju podataka mjerenja na nivou županija, gradova i općina za potrebe poljoprivrede, prometa, industrije, turizma, školstva, internet portala i mobilnih aplikacija te prije svega informiranja i zaštite stanovništva u slučajevima ekstremnih  vremenskih prilika.

metmonic prezentacija knjiznica

Sa strane DHMZ-a najveći problem u ostvarenju projekta je činjenica da je većina postojećih postaja na privatnom zemljištu. To je bilo prihvatljivo s obzirom na to da se sustav mjernih postaja, osobito onih kišomjernih, sastojao od klasičnih instrumenata, koji nisu zahtijevali posebne uvjete za postavljanje. Nove postaje, koje se sastoje od automatskih mjernih instrumenata, zahtijevaju veću površinu za postavljanje te ih u većini slučajeva nije moguće postaviti na privatnom zemljištu.

– Jedinice lokalne samouprave na području Šibensko-kninske županije u narednom periodu će odrediti nove potencijalne lokacije za postavljanje postaja i aktivno će se uključiti u realizaciju ovog projekta – priopćeno je iz Županije.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.