Iz šibenske Savjetodavne službe poručuju: Vrijeme je za zaštitu voćki od paleža cvijeta

Iz Savjetodavne službe u Šibeniku uputili su upozorenje svima koji uzgajaju koštičavo voće.

– Breskva, višnja, trešnja, šljiva, ovisno o vrsti, sorti i lokalitetu nalaze se u fenofazi pune cvatnje ili završetka cvatnje – opadanja latica. Porast temperature i povremeni vlažni periodi idealni su uvjeti za razvoj infekcija i gljivičnih oboljenja. U trenutnim fenofazama koštićave voćke su osjetljive na uzročnika paleži cvijeta i izboja (Monilina laxa) te preporučamo provesti zaštitu, poručuje agronominja Jelena Brkić Terzanović.

Na svim vrstama koštičavog voća dozvoljen je Signum DF, a na pojedinim vrstama dozvoljeni su i sljedeći fungicidi:

BRESKVA: Switch 62,5 WG, Indar 5 EW, Nativo 75 WG, Teldor SC 500, Luna Expirience

VIŠNJA: Chorus 75 WG, Luna Expirience

TREŠNJA: Indar 5 EW, Switch 62,5 WG, Nativo 75 WG, Teldor SC 500, Luna Expirience

ŠLJIVA: Chorus 50 WG, Teldor SC 500, Indar 5 EW i Switch 62,5 WG

Zaštitu voćnjaka u cvatnji obavite za mirna vremena i u večernjim satima kada pčele ne lete. Prije zaštite obavezno pokosite voćnjak ako su u njemu prisutni korovi u fazi cvatnje te o primjeni insekticida opasnog za pčele obavijestite najbližu udrugu pčelara (72 sata prije tretiranja)!

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom http://fis.mps.hr./trazilicaszb/.

Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida!

Ambalažu pravilno zbrinite te popunite evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.