Iza nas je godina koju smo pregrijali, a pred nama pokoja pahulja

Za nama je, po podacima Svjetske meteorološke organizacije, četvrta najtoplija godina na globalnoj razini po srednjoj godišnjoj temperaturi zraka. Toplije su bile samo tri prethodne. Od kontinenata najveće pozitivno odstupanje ima Europa, a i oba pola su bila toplija od prosjeka s tim da je veće pozitivno odstupanje na sjeveru.

Sam početak 2019. obilježit će uglavnom suho vrijeme u cijeloj zemlji, a u Dalmaciji najsunčanije. Umjerena i jaka, na udare i olujna bura i sjeverni vjetar poslijepodne će slabjeti. Prvo jutro na šibenskom je području vedro sa slabim vjetrom promjenjiva smjera. Temperatura zraka u 7 sati iznosila je u Rogoznici, Pirovcu i Jezerima 7 °C, u Šibeniku, Skradinu i Murteru 6, u Vodicama, Primoštenu i Bilicama 5, u Kninu i Drnišu 4, a na Promini 0 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije prevladavat će sunčano, uz umjerenu i jaku, na udare olujnu buru i sjevernjak te valovito, na otvorenome i jače valovito more. U drugom dijelu dana vjetar u okretanju na sjeverozapadnjak, a zatim u slabljenju. Najviša dnevna temperatura zraka na Jadranu između 7 i 11 °C.

U nastavku tjedna zamjetno hladnije, te ponovno vjetrovitije, na kopnu uz povremeno slab snijeg, a uz povremeno jaku i olujnu buru pokoja pahulja može doći i do mora.

Na Jadranu djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku iz koje će u srijedu mjestimice pasti malo kiše, a zatim su moguće oborine na granici kiše i snijega, osobito prema otvorenom moru. No važnije od tih slabih oborina bit će jaka i olujna bura, a s njom i prilično zahladnjenje pa je od četvrtka ujutro velika vjerojatnost minusa i uz more. U četvrtak i petak u najtoplijem dijelu dana temperatura oko nule.

Izvori: CrometeoŠibenik MeteoDHMZHRT

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.