Izložbom obilježena jubilarna deseta godina Državnog arhiva u Šibeniku

Ravnateljica Državnog arhiva u Šibeniku Nataša Mučalo  danas je u Knjižnici otvorila izložbu kojom Državni arhiv u Šibeniku obilježava 10. obljetnicu osnivanja. Naime, arhiv je osnovan 2007. godine nakon dugih 50 godina čekanja na samostalnu arhivsku ustanovu.

– Ipak, treba napomenuti da je prije 50 godina ustrojena javna arhivska služba na šibenskom području. Na izložbi smo željeli predstaviti povijest naše ustanove, a u ovih osam godina koliko djelujemo kao samostalna ustanova potrudili smo se uhvatiti korak sa ostalim područnim arhivima u Hrvatskoj. Puno radimo na edukaciji svih onih tijela koja su dužna čuvati svoje gradivo kako bi jednog dana završili u arhivu. Vrlo važan dio naše djelatnosti je otvaranje i prezentiranje arhivskog gradiva, a na tome radimo svakodnevno – naglasila je ravnateljica Nataša Mučalo i zahvalila se svim ustanovama koje su im tokom godina pružale potporu.

drzavni arhiv u sibeniku izlozba (3)

Andrijana Radoš Šupe, koja je priredila izložbu,  pojasnila je kako je izložba sastavljena od dva dijela.

– Prvi dio izložbe je arhivska baština, čime smo željeli odškrinuti vrata koja pružaju jedan uvid u raznolikost gradiva koje čuvamo u arhivu. Drugi dio je retrospektiva arhivske djelatnosti, zapravo sami počeci, od 15. pa do 20. stoljeća. Uz temeljnu arhivsku djelatnost, bavimo se izdavačkom i izložbenom djelatnošću, te surađujemo u nizu projekata sa taznim ustanovama i institucijama – zaključila je Radoš Šupe.

drzavni arhiv u sibeniku izlozba (1) drzavni arhiv u sibeniku izlozba (4) drzavni arhiv u sibeniku izlozba (5) drzavni arhiv u sibeniku izlozba (6) drzavni arhiv u sibeniku izlozba (7) drzavni arhiv u sibeniku izlozba (8)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.