Iznadprosječno toplo more glavni je krivac za olujne napade na kopno

Temperature mora unatoč nestabilnom vremenu nisu doživjele neki značajniji pad. I dalje je iznadprosječno toplo pa je srednja temperatura Jadrana između 22 i 23°C. Tek ponegdje uz obalu je malo niža. I Sredozemlje je toplije od prosjeka pa se nerijetko mjeri i oko 25 pa i 26°C. S obzirom da Sredozemlje te Jadran imaju veliku ulogu u razvoju oblaka, ovako visoke temperature mora samo pogoduju razvoju olujnih sustava koji se potom zalijeću u našu obalu. Početak novog tjedna donosi predah od obilnih oborina, ali samo kratkotrajan. Koliko veliku ulogu igra toplo more vrlo brzo ćemo osjetit tijekom utorka.

Jutros je na šibenskom području vedro, a posljedica vedre noći je prohladno jutro. U Šibeniku je u 6.00 sati izmjereno 16°C, Na Žirju je najtoplije uz 20°C, u Rogoznici je 18, u Pirovcu 16, u Vodicama i Skradinu 14, a u Drnišu i Kninu 11°C.

Danas na srednjem Jadranu vjetar slab i umjeren zapadni i sjeverozapadni. I pritom prevladavajuće sunčano, uz najvišu temperaturu od 21 do 25°C. Kasno poslijepodne i osobito navečer postupno će se jače naoblačiti, ponajprije u sjevernoj Dalmaciji, gdje do ponoći već treba računati i na kišu.

sat24.com
sat24.com

Četvrtak će donijeti razvedravanje, te će uz slab i umjeren sjeverozapadnjak prema kraju tjedna biti uglavnom suho. No, do srijede treba računati na kišu, u utorak glavninom na sjevernom Jadranu, a u srijedu prema jugu. Ponovno će biti jačih pljuskova, pa i neverina, te obilnije oborine. U utorak će na sjeveru zapuhati bura koja će jačati i proširiti se u srijedu na cijeli Jadran. Na srednjem i južnom dijelu Jadrana tijekom utorka će vjetar biti umjeren i jak zapadni i jugozapadni.

Izvori: CrometeoŠibenik MeteoDHMZHRT

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.