Izradite instrumente od otpada i prijavite svoj razred na natječaj

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike pokrenulo je ekološki edukativno-glazbeni natječaj za djecu i mlade pod nazivom ‘Reciklasičari za ljepšu našu’. Natječaj je otvoren do 28. svibnja ove godine. Pozvane su sve škole u Hrvatskoj da se uključe u natječaj prijavama svojih kreativnih radova.

Ove godine Fond je pripremio posebno kreativan zadatak za sve natjecatelje. Riječ je o izradi glazbenih instrumenata od različitih vrsta otpada: papira, stakla, metala, plastike, tekstila i ostalog.

– Natječaj se provodi kao jedna od aktivnosti uspostavljanja cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Hrvatskoj, s ciljem edukacije djece i mladih o važnosti očuvanja prirode, recikliranja i pravilnog postupanja s otpadom. Sudjelovanjem u natječaju djeca i mladi otkrivaju kolike mogućnosti u sebi kriju stari ili odbačeni predmeti te ujedno razvijaju kreativne sposobnosti. Time ih želimo potaknuti da otkriju mogućnosti osobnog doprinosa u sprječavanju nepotrebnog stvaranja otpada. Stvarajući glazbu, a ne otpad, naši budući reciklasičari doprinijet će očuvanju prirode na vrlo kreativan način, istaknuo je direktor Fonda Dubravko Ponoš.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić ističe važnost kontinuirane edukacije te smatra da ona treba početi od najranije vrtićke dobi.

– Upravo su djeca često najglasniji promotori ekoloških akcija te usvojena znanja prenose na svoje roditelje. Na taj način utječu na promjene navika u kućanstvima. Tijekom ove godine želimo gradovima i općinama osigurati kvalitetnu infrastrukturu za sustavno gospodarenje otpadom, no paralelno s tim Fond i Ministarstvo intenzivno provode i razne edukativne akcije i kampanje. Želimo poslati jasnu poruku da ‘Otpad nije za baciti!’ i da ga treba zbrinjavati na ekološki održiv način, istaknuo je ministar Ćorić.

Na mrežnoj stranici natječaja www.reciklasicari.zaljepsunasu.hr nastavnici i profesori mogu prijaviti rad skupine učenika ili razreda sukladno kategoriji kojoj pripadaju djeca nižih razreda osnovnih škola (od 1. – 4. razreda), djeca viših razreda osnovnih škola (od 5. – 8. razreda) i srednjoškolci.

– Svim budućim reciklasičarima želim puno sreće i da svoje kreativne ideje pretoče u odličnu glazbu. Poput prošlogodišnjeg iznimno uspješnog natječaja Otpad odvoji i nagradu osvoji, i ove godine se veselimo vidjeti radove, od kojih ćemo one najbolje i nagraditi, zaključio je Ponoš.

Proglašenje pobjednika natječaja objavit će se na Dan zaštite okoliša, 5. lipnja na mrežnoj stranici natječaja www.reciklasicari.zaljepsunasu.hr.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.