Izum šibenskog inovatora mogao bi odjeknuti u svijetu: Cinotti usavršava dron koji će pomagati unesrećenima na moru

Za Bojana Cinottija, šibenskog inovatora i izumitelja, mnogi su već čuli, posebice kada su u pitanju njegovi uspjesi s karting klubom ‘Cina Racing kart’ te električnim kartingom kojeg je sam osmislio, a sada je u razgovoru za Šibenski portal otkrio kako je došao na ideju da se počne baviti dronovima koje pokreće električna energija.

– Sve je krenulo s kartingom u Dalmareu koji je funkcionirao tri godine i onda je došlo do zastoja na relaciji te sam morao iseliti od tamo, jer je navodno nedostajalo parkirnih mjesta. Kako sam imao dosta slobodnog vremena razmišljao sam kako napraviti električni karting te je tako sve počelo s tom strujom – priča nam Bojan o svojim počecima.

Kako je napravio električno vozilo za asfalt, a živimo na moru, sinula mu je ideja o nekoj vrsti plovila na struju. Pokušao se povezati s Razvojnom agencijom potaknut pričom o obnovljivim izvorima energije, ali kad mu to nije pošlo za rukom okrenuo se sam sebi.

– Najprije sam mislio kupiti neki gliser od pet, šest metara, malo ga modificirati i onda motor iz kartinga prebaciti u taj brod, ali nije to bilo ništa prezanimljivo, odnosno novo.  Jednom prilikom bio sam na plaži u Primoštenu s djecom i gledajući ih kako se igraju, pala mi je na pamet ideja da im napravim nekakvo plutalo. Otišao sam u jednu trgovinu i kupio plastične vodovodne cijevi, složio ih u oblik slova U, malo ih još pojačao, stavio čepove unutra i dao djeci neka se igraju. Kad sam vidio kako to leži odnosno pluta na vodi,  još pogotovo kad bi se djeca objesila za to, rekao sam sam sebi ‘možda ne bi bilo loše da to čudo ima nekakav pogon’, na struju naravno – prepričava Bojan ‘prosvjetljenje’ koje je dobio na plaži.

Tako se rodila ideja o morskom dronu, pa je Cinotti naručio prve dijelove iz Njemačke. Neke je uzeo s letećeg drona, a elektroniku s jednog glisera i sve to povezao u prvi dron.

– Prvi koji se provozao dronom je bio moj mačak koji je svakodnevno sa mnom na plaži, a kasnije sam ga testirao s jednom djevojčicom, i kad je nju uspio nositi usavršio sam ga u istaraživački dron i prihvatio se posla dalje – zadovoljno govori inovator.

Projekt nazvan V3  zaživio je prošlo ljeto, a riječ je o morskome dronu namijenjenom za pomoć na moru. Zasad je napravljen prototip uz pomoć ‘water jeta’ koji reže materijal dijamantnim pijeskom pod pristiskom od četiri i pol tisuće bara.

– Želja mi je napraviti dron koji će služiti za spašavanje života na moru, prilikom nesreća ili požara na brodovima, jer smatram da će biti efikasnije i brže doći s njim do unesrećenih nego bi to učinili spasioci ili vatrogasci – zaključuje Cinotti.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.