Jakša Fiamengo uz pjesmu ispraćen na posljednju plovidbu

Nakon okupljanja na splitskom Lovrincu, gdje je održan sprovod, na posljednju plovidbu, u rodnu Komižu, jutros je uz pjesmu klape Pasike ‘Sutra će te ponit’, ispraćen je Jakša Fiamengo.

Glazbenik i skladatelj Tomislav Mrduljaš poručio je kako je Fiamengo ‘sve zadužio’, piše Jutarnji list.

– Fiamengo će zauvijek ostati upisan u povijesti dalmatinske pjesme i našeg svijeta koji voli tu pjesmu – rekao je Mrduljaš.

Od Fiamenga su se oprostili brojni glazbenici, umjetnici, političari i kolege s kojima je surađivao.

Jakša Fiamengo, poznati hrvatski novinar, pjesnik i akademik, preminuo je u 73. godini života.

Rođen je u Komiži na otoku Visu 1946. godine, a Klasičnu gimnaziju završio je u Splitu gdje je uređivao časopis Vidik. Bard dalmatinskog i hrvatskog pjesništva, bio je i član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i autor brojnih klapskih, pop i zborskih pjesama.

Svakako se među najpoznatijim njegovim pjesmama izdvajaju Piva klapa ispo’ volta, Nadalina, U prolazu, Infiša san u te, Promenade, Ja sam pjesma, Karoca gre, Sutra će te ponit i Sidro u čoviku.

Fiamengo je 40 godina sudjelovao u organizaciji Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku i to kao selektor, novinar i autor predstava. Također, bio je i član Stručnog ocjenjivačkog suda Dalmatinske šansone u Šibeniku.

Napisao je i 16 knjiga poezije i dobitnik mnogih državnih priznanja za književnost. Njegovo pjesništvo tematski je bilo vezano za more kao i život uz njega, a kulturološki je pripadalo mediteranskom krugu. Značajna je bila i Fiamengova kazališnokritičarska djelatnost te rad na afirmaciji amaterskih kazališnih družina, pogotovo s područja Dalmacije.

Ove godine nagrađen je Porinom za životno djelo.

(Foto: Šibensko kazalište)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.