Jalova rasprava rodila proračun županije za 2017. godinu

Članovi Skupštine Šibensko-kninske županije usvojili su na današnjoj sjednici i proračun županije za 2017. godinu. Ukupan proračun planiran je u visini od 496 milijuna kuna što na razini ovogodišnjeg proračuna, odnosno tek 2,4 milijuna kuna više.

zupaniska-skupstina-301116-22

Obrazlažući proračun za 2017. godinu župan Goran Pauk posebno je naglasio rast prihoda od poreza na cestovna motorna vozila.

– Od 1. siječnja 2017. godine planirane su izmjena u načinu naplate poreza na vozila na način da će se naplata tog izvornog prihoda županija prebaciti na županije. Očekujemo da ćemo biti brži i ekspeditivniji u naplati tog poreza te da ćemo ubirati veći iznos nego do sada. Dodatno povećanje prihoda je i najava da će se za sva vozila lizing kuća i velikih državnih tvrtki porez na motorna vozila plaćati u onoj županiji u koj je vozilo, odnosno ispostava tih tvrtki, a ne u gradu sjedištu tvrtke kako je bilo, a to je uglavnom u Zagrebu, rekao je župan Pauk.

zupaniska-skupstina-301116-14

– Nezadovoljni premalim ulaganjima u razvoj, srednje i malo poduzetništvo te neulaganjem u demografsku obnovu pa ovakav proračun ne možemo podržati, najavila je Vlatka Duilo iz HNS-a.

– Amandmane nećemo podnositi jer ih ni ranije niste usvajali pa nećete ni sada. Radi argumentirane rasprave od siječnja do kraja rujna u ovoj je županiji rođenih duplo manje od umrlih, a to nema ni jedna druga županija, dodao je HNS-ov Petar Mišura.

zupaniska-skupstina-301116-17

Uz, ovaj put previše izgubljenog vremena na međusobne rasprave Stipe Petrine i predsjednika Skupštine Nediljka Duića, i Petrina je odustao od davanja amandmana i rasprave o proračunu jer, kako je rekao, ni ono što bi bilo usvojeno ne bi bilo provedeno.

Na kraju je sa 26 glasova ZA, osam protiv i dva suzdržana izglasan proračun za sljedeću godinu.

U proračunu za 2017. godinu planirana su dodatna dva i pol milijuna kuna zbog održavanja lokalnih izbora te 50 tisuća kuna manje za rad Skupštine koja će prije izbora biti raspuštena.

Županija će za projekt zaštite, rekonstrukcije i turističku valorizaciju tvrđave sv. Nikole osigurati u sljedećoj godini skoro šest milijuna kuna. Još milijun kuna osigurat će se za radove na uređenju tvrđave sv. Nikole i crkvice sv. Ante koji se prvenstveno odnose na izgradnju mosta koji povezuje otočić Školjić do tvrđave i sanaciju mula na tvrđavi.

Osigurana sredstva za investicijsko i tekuće održavanje te investicijsko ulaganje za bolnice u Šibeniku i Kninu, sukladno zakonu i Odluci o minimalnim financijskim standardima, sa ovogodišnjih skoro 11 miljuna kuna padaju na 8,3 milijuna kuna, dok stavka Zavoda za javno zdravstvo za tekuće i kapitalne projekte sa ovogodišnjih 349 tisuća kuna raste na milijun i pol kuna.

Gubitnici proračuna su osnovne škole koji će dobiti 4 milijuna kuna manje nego ove godine. Smanjena su i proračunska sredstva za poticanje rasta turističke potrošnje i jačanje promocije turističkih potencijala Šibensko-kninske županije i to za 60 posto.

Za jačanje međunarodne suradnje, pripremu EU projekata i razminiranje poljoprivrednih površina u sljedećoj će se godini izdvojiti sedam milijuna kuna što je 14 puta više nego ove godine.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.