Javna ustanova Priroda ima recept za ‘paštašutu’ od koje pada Aleksina komanda

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Na lokaciji s koje je Lucija zvala Aleksu da se vrati doma jer mu je skuvala paštašutu, danas je javnosti prvi put javno predstavljena druga faza projekta ‘Turistička valorizacija kanala sv. Ante u Šibeniku’. Riječ je o zgradi komande u kojoj će biti uređen Posjetiteljski centar, te o još dva susjedna objekta u kojima će biti smješten ugostiteljski sadržaj i sanitarni čvorovi. Projekt sufinancira Europska unija iz Fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 26,5 milijuna kuna od čega su 19,6 milijuna kuna bespovratna sredstva.

– Nakon što su razriješene sve pravne i administrativne dileme, projektant Nikola Bašić rekao je kako je sad ostala ‘samo’ realizacija. Mnogi ne znaju da ovdje nema ni struje, ni vode, ni DTK mreže tako da je dio sredstava namjenjen i za infrastrukturno opremanje cijele ove zone. Dio gornje etaže glavne zgrade bit će jedna učionica za provođenje edukacijskih programa za sve uzraste djece. Prezentirat ćemo i prirodnu baštinu svih NATURA područja cijele županije, a s obzirom da smo u UNESCO zoni naglasak ćemo dati i na kulturnu baštinu, pojasnila je drugu fazu projekta Anita Babačić Ajduk, ravnateljica Javne ustanove Priroda.

minerska1

Cijelim prostorom će se upravljati na način da će posjećivanje morati biti kontrolirano u skladu s dokumentima kojima će se razraditi kapacitet zone u cilju zaštite prostora.

– U samom prizemlju Posjetiteljskog centra na moderan, multimedijalni način bit će interaktivno prezentirane prirodne vrijednosti s naglaskom na dodir rijeke i mora. Na potezu od Škara do Minerske izgradit ćemo i stazu za slijepe i slabovidne osobe, jednu od rijetkih u Hrvatskoj, kazala je Babačić Ajduk.

Projekt provodi Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije s partnerima Šibensko-kninskom županijom, Javnom ustanovom Razvojna agencija Šibensko-kninske županije i Turističkom zajednicom Šibensko-kninske županije. Druga faza projekta je novi veliki korak u valorizaciji i razvoju prostora kanala sv. Ante.

minerska10

– Ovaj jedinstveni prostor gdje se puno toga isprepliće, i rijeka s morem, i kultura s prirodom, postaje jedan ključni turistički resurs grada Šibenika koji je javno dostupan i realiziramo ga kao dnevni boravak Šibenčana. Sve prepreke za realizaciju projekta su otklonjene i jasno je definirana struktura upravljanja i zaštite. Sve zaštite koje ima ovaj prostor su na neki način ograničenja, ali i jamstva jednog dugoročno održivog razvoja ovog lokaliteta, istaknuo je šibensko-kninski župan Goran Pauk dodavši kako je i Županija u ovaj projekt uložila 3,5 milijuna kuna, a čeka je još 6 milijuna kuna.

Župan Pauk najavio je kako će, na temelju projektne dokumentacije koja je u izradi, za dvije-tri godine biti poznati troškovi i krenuti velika obnova tvrđave sv. Nikole. Po njegovim riječima tvrđava bi već za sljedeću sezonu trebala biti dostupna turistima s morske strane, a s kopnene je izrađen idejni projekt za ruševni objekt na Školjiću.

minerska9

– Nije ovo samo projekt kojim smo jedno građanima nedostupno područje, prekrasne prirode, dali građanima, nego je ovo jedan od onih projekata po kojima će Šibenik biti poseban, specifičan i prepoznatljiv. Danas-sutra kreće i proces nabave za tvrđavu sv. Ivana. Kad bi kratko nabrojali što će Šibenik dobiti 2020. i 2021. godine onda možete zamisliti, ne samo kako će biti živjeti u Šibeniku, nego kakav će doživljaj imati svi oni koji nas posjete. Šibenik će zaista biti poseban, drugačiji, uz dužno poštovanje svih drugih, ali bit ćemo ponosni s onim što smo napravili, poručio je gradonačelnik Šibenika Željko Burić.

minerska3

minerska14 minerska15 minerska2 minerska8 minerska7


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.