Javni radovi u prosincu udvostručili zapošljavanje, broj nezaposlenih u županiji nikad manji

S 5.574 registriranih nezaposlene osobe krajem prosinca Šibensko-kninska županiji bilježi pad nezaposlenosti od 22,7 posto u odnosu na isto vrijeme 2016. godine, na što je najviše utjecalo zapošljavanje na javnim radovima. U prosincu su naime iz evidencije Područne službe Zavoda za zapošljavanje izišle 1.102 osobe, duplo više nego u studenome, a od toga broja na javnim radovima, na šest mjeseci, zaposleno je tijekom prosinca 638 ljudi. U odnosu na 10.820 nezaposlenih 2004. godine broj nezaposlenih u županiji je prepolovljen.

Za očekivati je da će se smanjena nezaposlenost održati do kraja turističke sezone jer će se završetak javnih radova poklopiti sa početkom špice sezone kada će turizam i ugostiteljstvo doseći maksimalan broj zaposlenih.

javni radovi003

Najveći pad nezaposlenosti bilježi ispostava Zavoda u Kninu od skoro 30 posto, a najmanji, oko 18 posto, u Vodicama. Broj nezaposlenih najviše je smanjen u dobnoj skupini od 15 do 24 godine, skoro za 30 posto, dok je najviše nezaposlenih u dobi od 25 do 34 godine.

Tijekom prosinca prošle godine u evidenciju novoprijavljeno je 848 tražitelja posla ili 25 posto manje u odnosu na prethodni mjesec, među kojima je 647 došlo zbog gubitka posla. U proteklih godinu dana za četvrtinu je smanjen i broj nezaposlenih koji koriste novčanu naknadu.

Poslodavci su tijekom prosinca tražili 80 posto radnika manje nego mjesec ranije, a najveći broj oglasa odnosio se na radnike u turizmu i ugostiteljstvu, a potom u obrazovanju i zdravstvu.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.