Javno savjetovanje i mediji spasili šumska zgarišta od betonizacije

Arhiva

Nakon brojnih medijskih napisa i primjedbi tijekom javnog savjetovanja, a među njima i primjedbe Šibensko-kninske županije na rok od pet godina u kojem bi se opožareno šumsko zemljište moglo prenamijeniti, radna skupina Ministarstva poljoprivrede, koja radi na nacrtu zakona, taj je rok odlučila povećati na deset godina.

Prijedlog Šibensko-kninske županije bio je usmjeren zaštitu šuma i šumskih zemljišta od zloupotreba nakon šumskih požara uz destimulirajući rok za prenamjenu od najmanje deset godina.

Po odredbama aktualnog Zakonu o šumama iz 2005. godine, opožarene šumske površine ne mogu se privesti drugoj kulturi pet godina od požara. To znači da na tim zgarištima šuma mogu biti zasađene masline ili neka druga vrsta, a novi zakon omogućio bi, protekom deset godina od požara, prenamjenu tog zemljišta u građevinsko.

pozar Zaton

Kako se kroz brojne primjedbe tijekom javnog savjetovanja tražilo minimalno deset godina, radna skupina je nakon javne rasprave zaključila da će rok iznositi kompromisnih sedam godina. Nakon medijskih napisa, unatrag nekoliko dana, odlučeno je da će rok ipak biti podignut za još tri godine.

Iz Ministarstva poljoprivrede napominju da će se i nakon deset godina od požara buduća namjena šuma i šumskog zemljišta planirati kroz prostorne planove jedinica lokalne i područne samouprave, uz njihovu prethodnu suglasnost.

Novi Zakon o šumama motivira na palež? Na zgarištima bi za sedam godina mogli nicati apartmani

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.