Ni da ni ne

Je li šibenska oporba još uvijek zajedno? Zapravo su u kompliciranoj vezi, ali sa sigurnošću znaju koga više ne vole

Postoji li ujedinjena šibenska oporba, samoprozvana ‘Ši oporba zajedno’, koja se sastala netom prije Božića? Naime, u posljednjih nekoliko ključnih odluka na Gradskom vijeću oporba uopće nije složna oko svojih stavova pa su neki oporbeni vijećnici glasali za prijedloge koji su išli na ruku vladajućem HDZ-u. Unatoč tome, predstavnici tri oporbene stranke, odnosno Petrina, SDP i Hrast, tvrde da su zajedno, jedan nema pojma imaju li usuglašene stavove, a to je MOST-ovac Ivo Glavaš, dok je Bandićev Anton Dobra rezolutan kad kaže da je zajednička oporba prestala funkcionirati.

– Ništa se tu ne događa – odgovorio nam je Glavaš kad smo ga upitali djeluje li oporba zajedno.

Postojite ili ne postojite, inzistiramo na odgovoru…

– Ja vam ne mogu odgovoriti na to pitanje. Oporbene stranke postoje, ali jesu li svi spremni na suradnju, moraš pitati ostale. Osobno sam ja spreman na suradnju – poručio je Glavaš.

SDP-ov Joško Šupe, koji se u međuvremenu, shodno svojoj funkciji šefa županijske organizacije SDP-a, počeo više baviti županijskim temama, istaknuo je kako zajednička oporba djeluje te da to nije priča koja je stala.

– Pogledajte naše istupe posljednjih dana… Bavimo se onim stvarima kojima se trebamo baviti, a stvarne stvari su, primjerice, voda u Kninu – rekao nam je Šupe.

Pitamo prvog SDP-ovca imaju li zajednički stav.

– Nađemo se prije sjednice Gradskog vijeća i dogovorimo stav, ali svatko generalno ima svoj stav. Jesam li vođa? Nema vođe, nalazimo se, družimo i dogovaramo djelovanje – naglašava Šupe.

Političari ili ljudi?

Petrinina vijećnica Iris Ukić Kotarac, jedna od najglasnijih u Gradskom vijeću, napominje kako je ujedinjena oporba izgubila svog člana Antona Dobru radi njegova slaloma, što ne znači da neće više zajedno istupati.

– Više-manje svi smo suglasni. Ipak, SDP-ovci su šutjeli kad je bila Musica appassionata da se ne zamjeraju. Naša politika je politika zamjeranja, a hoće li drugi biti političari ili ljudi, to je njihova stvar. Formalni sporazum oko naše suradnje nikad nije ni postojao, a pitanje je što svatko smatra da je zajednička tema. Ja odgovaram svojoj savjesti i svojim biračima – rekla je Ukić Kotarac.

Zajednička tema je definitivno bila oko ‘aktualnog sata’, dodaje Hrastovac Nenad Samaržija, koji smatra kako zajednička opozicija i dalje postoji.

– S moje strane postoji… Ako budu zajedničke teme oko kojih se svi slažemo, i dalje ću davati svoju podršku oporbi – veli kratko Samaržija.

Oporba živi na Dobrinim idejama?

Naposljetku, Dobra, bivši HDZ-ovac, koji je u gradski parlament ušao na listi SDP-a, a danas je u Bandićevu krilu, misli da ujedinjena oporba ne postoji. Neki su se pojedinci, kaže, htjeli odvojiti i svojim samostalnim radom istaknuti u opoziciji.

-Ja sam na to upozoravao na samom početku. Nitko nije smio preuzimati glavnu riječ jer to nas je koštalo. Svjedoci smo da i oporba o nekim krucijalnim temama u Gradskom vijeću daje potporu aktualnoj vlasti. Dobro je dati podršku kad su dobre teme, ali takva oporba nema zajednički stav. Puno puta se dogodilo da smo mogli srušiti prijedloge vladajućih iz HDZ-a, ali nismo. Zašto? – pita se Dobra koji se odmaknuo od oporbe onda kad su mu zaželjeli ‘mirno more’ i na taj način, prema njegovim riječima, zapravo razbucali oporbu.

‘Ši oporba zajedno’ ne postoji, u tom trenutku je ustvrdio Dobra.

– Ne znači biti dijelom oporbe doći nekoga vrijeđati i govoriti mu da je lažov. Trebaju nam konstruktivni prijedlozi, u tome jedino dobro posao radim ja, od zakona o grobljima, statuta Zelenog grada, dječjih vrtića… Na račun toga većina šibenske oporbe živi – smatra Dobra.

Ni da ni ne

Milorad Mišković Casper veli da je on još uvijek dio zajedničke oporbe, ali mu se čini kako ona loše radi.

– Ja čvrsto stojim na svojim nogama i istupam objektivno. A onda mi neki kažu da zašto san nešto rekao jer će se gradonačelnik sad moći time hvaliti. Ono kad sam mu rekao da oladi više s bauštelom. Doći će nam turisti i odmah pobjeći – rekao je Casper koji smatra da nam treba jača oporba.

Na kraju je i predstavnica umirovljenika, HSU-a, Ljubica Kardum, kazala kako zajedničke oporbe nema.

– Vi ste novinar i pratite rad političkih stranaka. Pa i sami vidite da ne surađujemo zajedno… – zaključila je predstavnica umirovljenika.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.