U srijedu prolazno pogoršanje

Još ćemo uživati u babljem ljetu, a već stižu prve prognoze za zimu

I sljedećih će se dana nastaviti većinom suho i barem djelomice sunčano vrijeme, te osobito do srijede iznadprosječno toplo. U utorak jača jugo što je uvod u brzu jednodnevnu promjenu s kišom u srijedu. Bablje ljeto nastavlja se do daljnjega. Već u četvrtak i petak ponovno će prevladavati suho i sunčano, a od vikenda će se pak opet povećati vjerojatnost mjestimične kiše.

Nakon noći punog mjeseca na šibenskom je području jutros je pretežno vedro bez vjetra. Temperatura zraka u 6 sati iznosila je u Rogoznici i na Žirju 16 °C, u Jezerima 14, u Šibeniku, Pirovcu i Oklaju 13, u Vodicama i Primoštenu 12, u Zatonu, Dubravicama i Miljevcima 11, u Skradinu i Bilicama 10, u Kninu 8, a u Drnišu 7 °C.

U Dalmaciji danas djelomice sunčano, prema jugu i pretežno, a uglavnom u njezinoj unutrašnjosti ujutro ponegdje magla. Vjetar slab, a more većinom mirno. Temperatura zraka danju većinom između 24 i 26 °C.

Iznadprosječno toplo ostaje na Jadranu, pogotovo u prvom dijelu tjedna u Dalmaciji, gdje će biti sunčanije nego na sjevernom Jadranu. U srijedu prolazno jače naoblačenje s kišom i grmljavinom, najčešće i najprije na sjevernom Jadranu. U utorak i srijedu računajte i na jugo, ponegdje i jako, te valovitije more, a u četvrtak razvedravanje i okretanje vjetra na sjeverozapadnjak. Od petka ponovno raste vjerojatnost za kišu. Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati.

Prvi izračuni relevantnih modela sezonske prognoze za ovu zimu ne idu na ruku onima koji vole to hladno doba godine. Zbog neprestanog divljanja atlantskih ciklona ne bi se trebali nadati dugotrajnijim zimskim epizodama. Prema predviđanju modela, Europa će se tijekom tri zimska mjeseca uglavnom nalaziti u toplom sektoru ciklona i pod dominantnim južnim i jugozapadnim strujanjem. To, naravno, ne znači da nisu izgledne kraće zimske epizode, ali za sada je vjerojatnija monotona zima s malo padalina.

Izvori: Šibenik MeteoDHMZHRTVremenska prognoza by Silvio

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.