Kad listopad sruši temperaturu s 30 na 2°C i magarac zna da je minulo ljeto

Zagazili smo u prvi mjesec u kojem jesen istinski preuzima vlast i za početak mijenja boju lišću koje će prva juga i bure poskidati s drveća. Listopad zna i ugodno iznenaditi toplim danima pa se tako još možemo nadati kojem ukradenom danu babljeg ljeta.

Šibensko područje u listopadu je još pošteđeno studeni, a po višegodišnjim praćenjima vremena ovaj nam mjesec s 200 sunčanih sati, prosječno ponudi po devet kišnih i devet vedrih dana. Prosječna količina kiše malo je veća od rujanske i iznosi 87 litara po četvornom metru.

Temperatura u listopadu do sada je u tek tri dana prelazila 25°C, a prosječna mjesečna je 16,3°C. Zna listopad pokazati svoju toplu stranu pa je tako 2. listopada 2011. godine izmjereno u Šibeniku 30,3°C, ali pred kraj može ponuditi i pravu zimu kao 29. listopada 1997. kada je izmjeren samo 2,1°C.

Na kninskom području ovaj mjesec prosječno nudi tek 13,5°C, a ekstremne temperature mu idu od -3,3 do 31,6°C. Prosječan listopad u Kninu donese i dva dana s maglom, a po narodnim izrekama ‘Mnoge magle u listopadu nose zimu punu snijega’.

Listopad je najhrabrijim kupačima još idealan mjesec za užitak u moru koje se sporo hladi, ali kako narodna kaže ‘kada mrazovi nastupe, onda znadu i magarci da je minulo ljeto’.

I još dvije zanimljivosti u slovenskom, poljskom, ukrajinskom, bjeloruskom i češkom jeziku listopad je izvorno ime za hrvatski mjesec studeni. Stari hrvatski nazivi za listopad u nekim su krajevima bili: Miholjščak, po blagdanu sv. Mihaela arhanđela kojim zapravo 29. rujna završava prethodni mjesec, kožaprst i desetnik.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.