Kako su šibenski ‘vinilni’ DJ-i zbunili Garzu i Shazam i što nakon

Evo je skoro prošlo točno tjedan dana od Šibenske fešte, noći koju je na  green stage-u kluba Azimut obilježio glazbeni program FIESTA REUNION predvođen šibenskim ‘vinilnim’ DJ kolektivom Project 33/45. Dosad ste zasigurno negdje u memoriju pohranili da iza naziva stoje radijski producent Nikola Balvan i basist Nino Rak, te da je njihova glazbena priča nastala posve slučajno, za šankom.

– Tu je noć Jelković ima ideju da svakog četvrtka netko iz šibenskih bendova ‘vrti’ glazbu u Azimutu. Pita je Raka hoće li on prvi, a kako Rak to nikad prije nije radio, pristao je ako ću mu ja biti ‘support’. Pristao sam pod uvjetom da ‘vrtimo’ ploče. Sve se zakotrljalo na pravu stranu i evo nas sad tu gdje jesmo  – prisjeća se jedan od aktera sa green stage-a, Nikola Balvan, koji će u nastavku otkriti što se zaista događalo te Šibenske noći  podno krošnja starih murvi na šibenskoj rivi, te što za lokalnu glazbenu scenu znači FIESTA REUNION kada su se ponovno okupili stari znanci –Stipe Jazzy Širinić, Mladen DJ Time i Mate Kokić.

FIESTA REUNION

– Cijela priča pokrenula se još za vrijeme Long play dayja. Kako smo se taj dan, nakon dugo vremena, našli svi skupa za gramofonima u isto vrijeme, poneseni atmosferom počeli smo razmišljati o još nekim svirkama koje bismo mogli napraviti da vratimo šibenski DJ-ing tamo gdje mu je mjesto, da ga maknemo s dna, od onog što se danas naziva DJ-ingom, a nema veze s mozgom. Budući da smo svi veoma dobri prijatelji i gotovo smo svaki dan u kontaktu, bez obzira što su se neki od nas ‘razbacali’ izvan Šibenika, jedino što smo trebali bilo je uskladiti datume kad smo svi slobodni i u gradu. Jelković je cijelo to vrijeme pomalo dolivao ulje na vatru i jedno jutro me nazvao i pitao možemo li se skupiti za feštu – prisjeća se Nikola. ‘Fešta je vaša’, bile su riječi,  kaže, koje su označile početak jedne lijepe priče koja se prepričava i danas.

– Zašto je to napravio, da ne poznaje povijest šibenske DJ scene, morat ćeš pitati njega. Vjerujem da je to zato što ima povjerenje u mene i u ono što smo Nino i ja počeli raditi kroz Project 33/45 – govori.

Iste noći među njima bio je i uvaženi gost, glazbenik svjetskog glasa, polovina DJ kolektiva Thievery Corporation, novi umjetnički direktor Terranea ili, jednostavnije rečeno, Rob Garza. I nemalo se čovjek iznenadio programom koji su šibenski DJ na vinilima pripremili za Šibensku feštu.  Priča se, oni koji nisu bili još su u nevjerici, da Rob Garza uporno, ali neuspješno uz pomoć Shazama pokušao odgonetnuti koje su to pjesme koje upravo sluša.

Shazam je, inače, aplikacija za tzv pametne telefone, a na Google navodi sljedeće:’Shazam je najbolji način da identificirate glazbu ili film. U samo sekundi znat ćete ime bilo koje pjesme ili više o tome što slušate’. Garzi nije pomoglo. Čovjek je pokušavao, i pokušavao, i…

– Pa, mislim da se Rob tu noć jako lijepo zabavlja u Šibeniku. Malo ga je zezao Shazam, ali na kraju je iz prve ruke, bez interaktivnih pomagala dobio  sve podatke o tome što je sviralo. Bez lažne skromnosti, ali lijepo je kad ti takva veličina, prije nego ode spavati, pruži ruku, izgrli nas sve redom, pohvali svirku i ode na vrijeme da ne vidi kako se ovakve stvari obično gase u Šibeniku – prisjeća se i s ponosom i sa sjetom.

JAVNA LJUBAV

fiesta_reunion1

Šibenski ‘plavci’ prekinuli su svirku i prije isteka dopuštenog radnog vremena pod ‘izlikom’ da navedeni program narušava javni red i mir. Mnogi će se složiti, čujemo po pričama, da nikakvog narušavanja javnog reda i mira nije bilo, no ponekad su individualne negativne sile jače od pozitivnog djelovanja kolektiva.

No, nakon noć, svanuo je novi dan, novi glazbeni izazovi. Koncert Thievery Corporationa na tvrđavi sv. Mihovila u sklopu Terraneo Summer Breaka 2014. Američki kolektiv je, složni su svi koji su bili na koncertu, ‘razvalio’,  a Nikola će dodati:

– Opet smo se svi skupa fenomenalno zabavljali na koncertu, na tvrđavi i ono što se da iščitati je da se Rob Garza i Šibenik vole i on to ne skriva. Na istom je koncertu Meniga (Vedran Meniga,op.a., organizator Seasplash festivala itd.) stao za gramofone, izvadio je svoje ploče i nekako se ta ‘lipa’ šibenska vinilna priča ponovno počinje pričati – zaključuje s osmijehom.

SATURDAY SUMMER COFFE BREAK

Da se vratimo na ‘plavce’,ne samo šibenske, nego općenito. Naime, postoje događanja koja je prekinuti, ljude koje će izbaciti iz takta, no ono što nikad neće prekinuti je kreativnost umova koji djeluju kad se i sami tomu najmanje nadaju. Postoje priče koje nastaju na mjestima koja, možda jesu, možda nisu, najplodonosnija za to ili kako komu,  a u ovoj priči ta mjesta, to  su šankovi.

– Sinoć smo ponovno bili kreativni. U jednom trenutku ‘zatitrala’ nam je kreativna strana mozga i složili smo Saturday Summer Coffee Break .

Saturday Summer Coffee Break naziv je programa koji će se od sutra odvijati svake subote od 11 sati na green stage-u kluba Azimut. S Nikolom u ulozi glavnog DJ-a.

– O čemu se radi?! Onako, hedonistički ležerno, kavica u najljepšem ambijentu uz profinjene zvukove ispod igle. Neću se bazirati na neki određeni glazbeni žanr, već ću zaista birati ono najbolje što glazba nudi.  Bit će tu svega, od starog do novog. Možda tu i tamo ‘uleti’ neki gost. Već smo sinoć ‘lovili’ jednog koji je bio kreativan skupa s nama, ali se nešto ‘otima’. No, riješit ćemo to – spreman je ‘vinilni’ DJ koji briše prašinu s longplajki i uspomena na minula vremena.

 

 

Foto: privatna arhiva

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.