Vrijeme bez kompasa

Kasna pošiljka iz Afrike: Što je bliže studenome, listopad sve topliji

Druga polovina listopada prosječno je najkišovitiji dio godine, ali s vremenom koje je ‘izgubilo kompas’ sve to pada u vodu i to onu morsku još sasvim ugodnu za kupanje. Jedine naznake jeseni su, uz pokoji žuti list, svježija jutra i kraći dani. Svemu unatoč u ovome tjednu očekujte daljnje zatopljenje jer prema nama s područja sjeverne Afrike pritječe još toplija zračna masa. Kažu u šali da je gotovo bablje ljeto jer opet počinje ono pravo.

Na šibenskom je području jutros vedro s vrlo slabim jugom. Temperatura zraka u 6 sati iznosila je u Rogoznici 18 °C, u Šibeniku i Jezerima 17, u Murteru, Žirju i Žaboriću 16, u Pirovcu i Primoštenu 15, u Vodicama, Skradinu i Oklaju 14, u Bilicama i na Promini 13, u Zatonu 12, u Dubravi 10, u Kninu 9, a u Drnišu 8 °C.

U Dalmaciji danas, posebice u njezinoj unutrašnjosti, vjerojatno će uz prevladavajuće sunčano vrijeme biti malo toplije. No, isto tako, jutro će mjestimice u Zagori biti svježe, moguće i uz maglu. Slabo i umjereno jugo poslijepodne će, bez kapi kiše, okrenuti na zapadni i jugozapadni vjetar, a more će biti uglavnom malo valovito. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 22 do 27 °C.

Toplina će, uz obilje sunca, obilježiti veći dio tjedna na Jadranu. Vjetar će pritom biti uglavnom slab, u utorak ponegdje umjeren sjeverozapadni i bura, a u četvrtak i petak jugoistočni. Valja napomenuti kako bi od sredine tjedna i na moru ponegdje moglo biti magle ili niske naoblake, uglavnom na sjevernom te na dijelu srednjeg Jadrana.

Tjedan u kojem završava listopad i počinje studeni sigurno će biti hladniji, što je i uobičajeno, ali još nije dovoljno pouzdano hoće li se temperatura zraka sniziti ispod prosječne. Uoči blagdana Svih svetih to ne bi bilo prvi put. Premda mnogima ne željeno, to bi bilo puno ‘normalnije’ od vremena koje ćemo imati u ovom tjednu.

Izvori: Šibenik MeteoDHMZHRTVremenska prognoza by Silvio

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.