Klarin upozorio: HDZ nema hrabrosti ukinuti uhljebničke općine pa uzima novac otocima

Ivan Klarin, načelnik općine Tisno još je jednom, ovog puta na konferenciji za novinare, upozorio da se prijedlogom novog Zakona o financiranju lokalne i područne samouprave, koji bi uskoro mogao doći na prvo čitanje u Sabor, najviše uzima otočnim općinama i gradovima koji če ostati bez 16 posto udjela poreza na dohodak.

– Za Općinu Tisno to je oko dva milijuna kuna godišnje dok će za sve one općine i gradove čije je sjedište na otocima biti će između 200 milijuna i pola milijarde kuna. Predlagač to naziva fiskalnim izravnanjem, a zapravo uzima nama da bi održali nerazvijene općine po Slavoniji, Lici i drugim krajevima Hrvatske u koje su uhljebili svoje članove, a koje pri tom nemaju prihoda niti za održavati svoje ‘pogone’, kazao je Klarin nakon što je na prijedlog zakona prošli tjedan već upozorio priopćenjem za javnost.

Načelnik tišnjanske općine ističe i kako je svjestan da je aktualnoj Vladi politički puno lakše kroz zakon uzeti novac onima koji ga navodno imaju, a ne napraviti reda u lokalnoj samoupravi.

– Ministarstvo se pravda da će ovako smanjenjiti nejednakosti fiskalnog kapaciteta, pri tom ne misleći što je sa 117 tisuća ljudi koji žive na otocima, a koji će na ovaj način još više iseljavati, zaključio je Klarin koji se nada da će se i drugi njegovi kolege s otoka usprotiviti zakonu bez obzira iz koje stranke dolaze. Najavio je da su neki već spremni zajednički istupiti proziv zakonskih izmjena.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.