Klarin upozorio na posljedice novog Marićevog zakona: ‘Iselit će se i ono malo stanovnika s otoka’

arhiva

Prijedlogom novog Zakona o financiranju lokalne i područne samouprave najviše se ‘udara’ na otočne općine i gradove jer se njima ukida 16 posto udjela poreza na dohodak kojeg su dobivale posljednjih 16 godina, ističe u svom današnjem priopćenju SDP-ov načelnik Općine Tisno Ivan Klarin.

Do sada su, piše Klarin, ta sredstva korištena za financiranje kapitalnih i razvojnih projekata na otocima. Novom raspodjelom prihoda, značajna sredstava koja su dobivale jedinice lokalne samouprave na otocima iz poreza na dohodak, prebacuju se Prijedlogom Zakona za fiskalno izravnanje svih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj.

– Cilj koji navodi Ministarstvo financija je smanjenje nejednakosti fiskalnog kapaciteta, odnosno ravnomjernija raspodjela sredstava poreza na dohodak. Takve mjere neće pogoditi samo one jedinice koje se ne nalaze na otocima. Onim otočnima, međutim, drastično će ‘stanjiti’ prihode od poreza na dohodak – napominje Klarin.

Prihodovna strana proračuna općina i gradova na otocima novom izmjenom zakonske regulative bit će značajno smanjena, te će otočne jedinice taj gubitak morati nadomjestiti manjim izdvajanjima za potrebe životnog standarda svoje zajednice. Tako će biti primorane smanjiti sredstva za dječje vrtiće, socijalna izdvajanja, stipendije, naglašava načelnik Općine Tisno u svom priopćenju.

Tim prijedlogom, ako se na njemu ustraje, uz negativan utjecaj na standard otočnog stanovništva, ministar financija Zdravko Marić potiče iseljavanje ionako malog broja stanovništva na otocima, zaključio je Klarin.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.