Okrugli stol u Kninu

Klimatske promjene u našoj županiji prijete požarima i plavljenjem obaleFoto: Radio Knin

Najveća ugroza za Šibensko-knisnku županiju požari, po svim analizama klimatskih promjena, su požari, rečeno je na okrugli stol na temu Klimatske promjene – izazovi za civilnu zaštitu održanom u Studentskom domu fra Lujo Marun u Kninu. Dio je to aktivnosti šibenske službe Civilne zaštite održane u sklopu obilježavanja Dana civilne zaštite, javlja Radio Knin.

Županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić istaknuo je da je požara iz godine u godinu sve više. Godišnje se bilježi oko 1.300 požara otvorenog prostora. Jedna od najtežih godina bila je 2017. kada su izbili veliki požari na području Kistanja, Drniša i Šibenika. Dukić očekuje veću angažiranost cijelog sustava civilne zaštite.

– Klimatske promjene posebno odrazile su se na podizanje razine i temperaturemora, na brzinu vjetra, visinu valova, stoga imamo sve češće poplave u priobalnim gradovima. Mediteran je prepoznat kao posebno žarište klimatske krize je se on zagrijava 20% brže od globalnog prosjeka – rekla je Daria Povrh Škugor iz Centra za regionalne aktivnosti programa prioritetnih akcija.

Dugoročno nas očekuju sušna ljeta i zime s velikim oborinama. U Kninu će, po riječnima sinoptičarke Državnog hidrometeorološkog zavoda Lidije Fuštar, biti sve manje snijega, a više ledenih kiša. Za priobalni dio županije najveći problem su poplave .

– Kako bi smo bili spremni na klimatske promjene, mora se umrežiti cijeli sustav, od civilne zaštite i vatrogasaca, do klimatologa , znanstvenika i jedinica lokalne i područne samouprave – rekao je Milovan Kević ,voditelj Službe Civilne zaštite Šibenik.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.