Kocka iz Šibenika i dalje povlači europske milijune: Drniškom projektu osigurali maksimalnu potporu

Ilustracija

Na temelju projektne aplikacije koju je izradila šibenska kreativna agencija Kocka, Gradu Drnišu je odobreno iz EU fondova 4.765.774 kuna bespovratnih sredstava za financiranje projekta ‘Natura Drniš – Održivi razvoj drniške prirodne baštine pod ekološkom mrežom Natura 2000’. Riječ je o maksimalnom iznosu, odnosno 85 posto sredstava iz EU fondova za projekt ukupne vrijednosti 5.606.793 kune, a preostalih 15 posto bit će osigurano u proračunu Drniša.

– Svaki projekt koji prijavimo je značajan za Grad Drniš neovisno o njegovoj financijskoj omotnici. Na tragu malih koraka radimo put oko svijeta, jer je Drniš i administrativno i financijski daleko iza gradova poput Šibenika. Ovaj se projekt nadovezuje na dva naša projekta – ‘Razvoj turizma na rubnim dijelovima NP Krka’ i ‘Adriatic Canyoning – Adriatic Canyons Adventure Tours’ – kazao nam je Josip Begonja, gradonačelnik Drniša.

begonja1v

Kroz ovaj projekt do kraja 2019. godine Grad Drniš planira uređenje pješačko-biciklističke staze Promina u duljini od šest kilometara, te postavljanje signalizacije i urbane opreme cijelom dužinom staze, zatim uređenje hostela u staroj školi u Bogatićima Miljevačkim za smještaj 20 osoba, kao i nabava još dva terminala za iznajmljivanje bicikala i to četiri brdska i 8 električnih bicikala

– Između ostaloga cilj nam je uređenjem nekad davno korištenih prostora, koji su dugo vremena izvan funkcije stvoriti mrežu malih hostela. Tako ćemo kroz ovaj projekt urediti staru zgradu škole u Bogatićima, a već pripremamo i novi projekt za bivšu školu Brištanima. Uz staze planirani su i vidikovci na području planine Promine, edukacijske aktivnosti te uvođenje e-bicikala. Cilj nam je izgraditi dodatne kilometre pješačko-biciklističkih staza i doći do 100 kilometara uređenih staza što je naš doprinos razvoju cikloturizma u Šibensko-kninskoj županiji, pojašnjava Begonja uz napomenu kako je jasno da Drniš može i puno više te da ima potencijal.

– U svim tim projektima potrebno je osigurati i udio vlastitog financiranja, ali nam je proračun ograničen pa se ponašamo po onoj narodnoj i pružamo se koliko nam je lancun dugačak, kaže Begonja.

Podsjetimo, šibenska Kocka je u 2017. i 2018. godini povukla za različite klijente oko 74 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije.

jadranovo_vidikovac-2

Za Javnu ustanovu Park prirode Biokovo Kocka je, s partnerima Makarskom razvojnom agencijom, HGSS-om, aplicirala projekt Novi Adrion vrijedan čak 32 milijuna kuna, a od toga je iz EU fondova bespovratno dodijeljeno oko 27,5 milijuna kuna. Najatraktivnija ulaganja odnose se na uređenje vidikovca – Skywalka na Ravnoj Vlaškoj na gotovo 1.300 metara nadmorske visine, potkove izbačene 15 metara nad liticom Biokova po uzoru na Grand Canyon, jedinstvene u ovom dijelu Europe.

Za Javnu ustanovu Nacionalni park Kornati šibenski kreativni tim Kocke aplicirao je projekt Rediviva Kurnata vrijedan ukupno 57,7 milijuna kuna, od čega je bespovratno odobreno oko 42 milijuna kuna. Inače, realizacijom tog projekta u kojem su partneri Općina Tisno i Općina Murter-Kornati, postići će se bolja kontrola ulaza i izlaza posjetitelja, efikasniji sustav naplate ulaznica, razvoj lako dostupnih posjetiteljskih i turističkih sadržaja, atraktivna prezentacija prirodne baštine i sustavna edukacija posjetitelja svih dobnih skupina.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.