Prisjećanje na masakr

Komemoracija za Jakova i Borisa, suborce poginule u DragišićimaFoto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Komemoracija poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima stradalim u selu Dragišići 24. veljače 1993. godine, održana je danas u Dragišićima gdje su kod spomen ploče položeni vijenci i zapaljene svijeće, nakon čega je u Čistoj Velikoj održana misa za sve poginule, nestale i umrle branitelje. Komemoraciji su, uz članove obitelji i suborce, prisustvovali Ivan Vukić Niper, zamjenik ministra branitelja, Goran Pauk, šibensko-kninski župan i brigadir Goran Huljev.

Podsjetimo, 24. i 25. veljače 1993. godine počinjen je razni zločin nad hrvatskim braniteljima koji još uvijek nije procesuiran. Paravojska paradržave SAO Krajine zarobila je deset hrvatskih branitelja koji su nakon šestosatne borbe ostali bez streljiva. Iz bezobzirne osvete zbog gubitaka koje su im nanijeli u borbi, četnici su napravili pokolj među zarobljenicima, tako da su do zatvora u Kninu živa stigla samo šestorica. Tijela mučki ubijenih Jakova Crvelina iz Tisnog i Borisa Kartela iz Putičanja su razmijenjena, kao i šestorica preživjelih, dok se sudbine i posljednja počivališta Borisa Troskota iz Kašića Banjevačkog i Borislava Periše iz Krkovića ni danas ne znaju.

– U akciji oslobađanja Dragišića, u kojem je učestvovala postrojba 1. HGZ, poginuo je i njen pripadnik Krešimir Katavić kojeg se ovom prilikom prisjećamo – naglasili su iz Udruge pripadnika 15. domobranske pukovnije ‘Petar Krešimir IV’ HV Šibenik. Taj zločin koji su izveli pripadnici srpske paravojske još nije procesuiran. Policija je dosad podigla kaznene prijave protiv tri osobe, a Državno odvjetništvo je kompletiralo jednu optužnicu.

Nakon polaganja vijenaca u crkvi svete Ane u Čistoj  Velikoj bit će održana misa za poginule, nestale i umrle branitelje, a u 17 sati u Tisnom bit će održana i misa zadušnica u crkvi Sveti duh.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.