Zalihe dovoljne za ovu godinu

Kooperanti u nebranom grožđu. Šibenska vinarija ove godine ne otkupljuje plavinu



Foto: Duško Jaramaz/PIXELL
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Vinoplod-vinarija Šibenik od 1. listopada počinje s redovitim otkupom grožđa, ali ove godine nisu planirali otkupljivati sortu plavina. Takva odluka zatekla je vinogradare koji su do sada svoj urod plavine prodavali šibenskoj Vinariji i sada pred samu berbu moraju tražiti novog otkupljivača ili sami krenuti u proizvodnju vina.

Plavina je jedan od brendova posrnule šibenske Vinarije koju, nedavnom odlukom vjerovnika, preuzima strateški partner Badel 1862. Upravo u planu restrukturiranja, uz Badelovu dokapitalizaciju, spominje se revitalizacija postojećih glavnih brendova.

– Vinarija će i ove godine kao i svih prethodnih godina otkupljivati autohtone sorte grožđa s područja Šibensko-kninske županije – debit, maraštinu i babić. Iznimno, ove godine nećemo otkupljivati plavinu i to iz razloga što vina te sorte imamo dovoljno na zalihama za očekivanu prodaju u idućoj godini – kazao nam je Damir Lasan, direktor Vinoplod-vinarije.

Lasan pojašnjava kako je sklapanjem predstečajne nagodbe i prihvaćanjem Plana restrukturiranja osiguran temelje za oporavak poslovanja, a potom i daljnji razvoj temeljen na jačanju tržišnih pozicija dobro poznatih brandova šibenske vinarije kako na domaćem tako i na izvoznim tržištima.

– Ulaganja u marketing i promociju te očekivani rast prodaje trebao bi u konačnici rezultirati i većim otkupom u narednim godinama. Zato smo i istaknuli kako je opstanak i oporavak Vinoploda važan ne samo za zaposlenike već i brojne kooperante sa kojima surađujemo – dodaje Lasan.

Kako saznaje Šibenski portal, 1. listopada šibenska Vinarija počet će s otkupom debita, maraštine i babića  i to radnim danom od 15 do 20 sati, a vikendom od 11 do 20 sati. Plavine nema na tom popisu, a vrhunski babić s primoštenskog vinogorja šibenska Vinarija otkupljivat će 28 i 29. rujna u Bratskom Docu od 10 do 19 sati.

Ovisno o sladoru cijena u otkupu je od četiri do šest i pol kuna za kilogram grožđa, a za vrhunski babić od 20 i više gradi, cijena je 12 kuna za kilogram.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.