KOŠARICA TEF-u: Fond odbio dati dodatna sredstva za sanaciju opasnog otpada!

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Upravno vijeće Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odbilo je izdvojiti dodatna sredstva za sanaciju opasnog otpada u TEF-u! Kako neslužbeno doznajmo, Fond se odlučio ograditi od ugovora koji je 2008. godine potpisao nekadašnji direktor Vinko Mladineo i bivša šibenska gradonačelnica Neda Klarić. S obzirom na to da je Mladineova ‘ostavština’ završila u rukama USKOK-a koji ga, između ostalog, sumnjiči za zloupotrebu položaja i ovlasti te primanje mita, čelnici Fonda odlučili su TEF staviti na čekanje.

OGRADILI SE OD MLADINEA

Direktor TEF-a Krešimir Šakić neslužbene navode pristigle iz Zagreba nije želio komentirati, sve dok stvar ne postane službena, no otkrio nam je kako očekuje da Fond odobri zajam od šest milijuna kuna prijeko potrebnih za dovršetak sanacije najzagađenijeg dijela opasnog otpada preostalog u krugu bivše tvornice u Crnici. Podsjetimo, rezultati posljednjeg natječaja raspisanog ne bi li se privukli izvođači za posao sanacije termičkom obradom pokazali su da je od pozajmice Fonda, koju Grad Šibenik treba vratiti nakon prodaje atraktivnog zemljišta, preostalo svega 2,7 milijuna kuna, a najmanja pristigla ponuda iznosila je pet milijuna kuna. Sanacija u Crnici, prema nekadašnjim procjenama Fonda, ‘teška’ je 26 milijuna kuna, međutim, zadarska tvrtka ‘Sirovina odlagalište’ 2008. godine preuzela ju je odraditi za 20 milijuna kuna. Nade da će Fond ‘pustiti’ nikad iskorištenih šest milijuna kuna, pale su u vodu, a na koji će se način riješiti ova situacija do zaključena broja nije bilo poznato jer je Šakić tek dogovarao odlazak u Zagreb na sastanak s direktorom Fonda Zlatkom Ivanišem.

KANCEROGENI OTPAD OSTAJE DO DALJNJEG

Na naše pitanje kako će riješiti činjenicu da opasni otpad u krugu tvornice leži već tri godine, iz Fonda, također, nisu odgovorili. Po svemu sudeći, Fond bi mogao zatražiti da se sanacija pet tisuća metara kubnih materijala zagađenog PAH-ovima s više od 1.000 mg/kg ‘razbije’ u nekoliko natječaja, drugim riječima, kancerogeni otpad u Crnici mogao bi ostati pitaj boga do kad.
– Od Fonda, naravno, očekujemo da financijski prati dovršetak započetog projekta. Na žalost, obzirom da Fond ni do sad nije bio spreman sanaciju financirati bespovratnim sredstvima, bojim se da je jedini mogući model proširenje ugovorenog zajma za sanaciju – kazao je Šakić.

TEF ĆE SA ZADRANIMA NA SUD

Posljednja ‘košarica’ upućena Šibeniku tim je gora što država TEF nikada nije tretirala kao ‘crnu točku’, kako stoji u Planu gospodarenja otpadom iz 2007. godine, a po kojem se sanacija opasnog otpada u cijelosti trebala financirati o trošku državnog proračuna(!). Šibeniku je, osim države, štetu napravila i zadarska ‘Sirovina’ što je pokazao nedavno proveden konačni obračun obavljenih poslova. Utvrđeno je, naime, da su Zadrani TEF-u naplatili 2,1 milijun kuna više od realne vrijednosti obavljenih radova. Preplatu, kako doznajemo, Zadrani negiraju zbog čega će slučaj najvjerojatnije završiti na sudu. Strahuje se i kako će daljnja obrada opasnog otpada uzrokovati onečišćenje okoliša u blizini TEF-a što nam je potvrdio prof. Stanislav Uršić s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta.
– Ako dotični otpad sadrži kancerogene tvari, uobičajena praksa koja ne vodi računa o potencijalnim opasnostima itekako može predstavljati rizik za zdravlje zahvaćenih osoba. Konkretno, budući da u području o kojem je riječ treba očekivati velik broj sati vjetrovitog ili čak burnog vremena,
utovar i manipulacija neizbježnim praškastim dijelovima otpada mora dovesti do onečišćenja zraka u blizini i na mjestima te manipulacije i do izvjesne, o okolnostima ovisne, opasnosti za zdravlje – upozorava predstojnik Zavoda za fizikalnu kemiju. Iz TEF-a, pak, strasti smiruju tvrdeći kako će inzistirati da izvođač poštuje sve propise koji priječe možebitno zagađenje. Slično tvrde i u Agenciji za poseban otpad (APO).
– Za odvoz opasnog otpada postoji zakonom propisana procedura, zna se tko smije i na koji način odvoziti otpad. Ukoliko se radi sukladno propisanoj proceduri ne bi smjelo biti negativnih utjecaja na zdravlje ljudi i okoliš – kažu.
Slaba je to utjeha kada se u obzir uzme da je Šibenik s opasnim otpadom izvukao deblji kraj te ga država, baš kao i 2008. godine, ignorira i danas.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.