Kruzeri vole Šibenik: Lani udvostručen broj turista, najave za ovu godinu još bolje

Dok na razini Hrvatske broj uplovljavanja brodova na kružni putovanjima lani bilježi pad od oko 16 posto u odnosu na godinu prije, a time i pad broja gostiju za skoro 14 posto, Šibenik je i dalje rastuća kruzer destinacija. Potvrđuju to prošlogodišnji rezultati Lučke uprave Šibenik po kojima je u Šibenik 2017. godine uplovilo više kruzera, a dolaze nam i veći brodovi na kojima je stiglo 125 posto više turista nego u 2016. godini.

– Lani smo dosegli brojku od skoro 28 tisuća putnika na kružnim putovanjima sa 109 uplovljavanja. To je šest brodova više nego godinu prije, ali i 16 tisuća gostiju više što je rezultat činjenice da nam dolaze veći kruzeri na kojima je više putnika. Sve su to brojke koje ne bi trebale zabrinjavati jer smo još daleko od maksimuma koji Šibenik može primiti bez kadrova kakvi u sezoni dolaze iz nekih drugih naših gradova u kojima je broj turista prerastao u problem, kaže Gordana Mrčela, specijalistica za marketing Lučke uprave Šibenik.

U Lučkoj upravi ove su godine očekivali doseći brojku od 30 tisuća gostiju, ali je 198-metarski Seabourn Odyssey, koji prevozi do dvije tisuće turista, promijenio luku i ove godine posjećivao Vodice.

– Na današnji dan već nam je najavljeno 115 uplovljavanja tako da očekujemo rast broja gostiju za još oko destak tisuća. Među ovogodišnjim kruzerima bit će i više velikih do 220 metara koji će biti privezani uz gat Vrulje, kaže Mrčela.

gat vrulje turisti 1 240815

Uvriježeno je mišljenje kako gosti na kruzerima imaju sve što im treba i kako rijetko silaze s brodova u lukama te kako njihov doprinos izvanpansionskoj potrošnji nije značajan.

– Sve se to razlikuje od kompanije do kompanije. Viking već u prodaji cijelog krstarenja uključuje po jedan izlet u lukama koje posjećuju tako da s njihovih brodova gosti često odlaze u obilaske. Inače, prosječno 40 posto gostiju sa kruzera ide na izlete, a još jedan dio njih samostalno odlazi u razgledanje grada u koji uplove.

Predstavnici Lučke uprave Šibenik u svibnju će se susresti s brodarima na redovitom susretu na Malti, a u rujnu će se u Lisabonu zajednički predstaviti sve hrvatske luke za brodove na kružnim putovanjima. U Lučkoj upravi Šibenik, kao i ranijih godina, očekuju posjete predstavnika brodara Šibeniku u okviru njihovih priprema aranžmana za kružna putovanja.

gat vrulje1

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.