Kujundžić: Šibenskoj bolnici veća odgovornost i obveza, a kninska postaje centar ‘umjetnih pluća’ za Dalmaciju

Opća bolnica Šibenik imat će veću odgovornost i obvezu u pogledu razvoja vrhunske medicine i skrbi na području cijele županije, dok će kninska bolnica postati respiracijski centar za Dalmaciju. Tim je riječima ministar zdravstva objasnio današnje potpisivanje ugovora o funkcionalnoj integraciji Opće bolnice Šibensko-kninske županije i Opće i veteranske bolnice ‘Hrvatski ponos’ Knin, sa Sanjom Jakelić, ravnateljicom šibenske bolice i Kristinom Bitunjac, ravnateljicom kninske bolnice u nazočnosti šibensko-kninskog župana Gorana Pauka.

– Danas prelazimo na ono što se ranije planiralo i na određeni način već učinilo kad je riječ o bolnicama u Šibeniku i Kninu, čime te dvije bolnice ne samo kratkoročno, nego i dugoročno pozicioniramo. Šibenik mora preuzeti na sebe u perspektivi izgradnju svih djelatnosti u medicini, razvijati vrhunsku medicinu i sa svojim resursima i opremom skrbiti o cijeloj županiji. Time šibenska bolnica dobiva veću odgovornost i obvezu, dok bolnici u Kninu osiguravamo razvitak i dugoročnost poslovanja. Tamo će biti respiracijski centar za cijelu Dalmaciju, što znači da će teški bolesnici ovisni o umjetnim plućima iz primjerice, Zadra, Splita, Šibenika, biti izmješteni u bolnicu u Kninu, čime ona preuzima veliki posao na sebe. Knin, obzirom na potencijal, trebao bi zbrinjavati značajan broj pacijenata kojima je potrebna dugotrajna skrb, ali i razvijati fizikalnu medicinu koja je sve potrebnija – istaknuo je ministar Kujundžić danas u Šibeniku na potpisivanju ugovora.

ministar kojundzic kod zupana pauka 240717 3

Ministar je objasnio kako će šibenska bolnica slati svoje specijaliste u Knin, kako ljudi iz tog kraja ne bi morali putovati u Šibenik. Okulisti, otorinci, pulmolozi i drugi doktori, odlazit će iz Šibenika u Knin.

– Vjerujem da ćemo time osigurati put da obje bolnice imaju svoju viziju, poslovni put i dugotrajnu sigurnost u poslovanju. Financijski gledano, kratkoročno to znači da će Vlada osigurati respiratore i monitore za respiracijski centar u Kninu vrijedne oko 1.1 milijun kuna, dok će dugoročno to značiti puno jer će biti definirano tko što radi i gdje se što radi. Neće se duplirati dežurstva ni oprema, a sigurnost pacijenata bit će na osjetno višoj razini nego prije funckionalnog spajanja, čime će se postići određene uštede – objasnio je Kujundžić.

Sanja Jakelić, ravnateljica šibenske Opće bolnice, poručila je kako otpora u bolnici po pitanju funkcionalne integracije nije bilo.

ministar kojundzic kod zupana pauka sanja jakelic 40717 10

– Suradnju s kninskom bolnicom imamo već desetak godina i našoj je bolnici iznimno vrijedno što u susjednoj ustanovi Opće bolnice Knin imamo razvijenu palijativnu skrb i odjel produženog liječenja, a najava da će se u Kninu dodatno razvijati i stacionarna fizikalna terapija zaokružuje potrebe Šibensko-kninske županije za akutnim i kroničnim liječenjem. Vjerujem da je ovo nastavak izuzetno dobre suradnje i da je to najvažnije našim pacijentima – poručila je Jakelić, dodajući kako su liječnici iz šibenske bolnice i dosad odlazili u Knin jednom tjedno obavljati osnovne preglede kako bi bili dostupniji pacijentima.

Ravnateljica Bitunjac kazala je kako je projekt centra za respiratorne bolesti već pripremljen, i preostaje jedino čekanje sredstava kako bi krenuli u postupak javne nabave.

– Mogu poručiti pacijentima koji gravitiraju kninskoj bolnici da je ovo samo dobitak i u razvitku fizikalne terapije, palijativne skrbi i posebno kronične respiratorne jedinice. Nema ovdje govora o nikakvom ukidanju odjela, čak se nadam da ćemo biti pomoć šibenskoj bolnici u smislu da ćemo ih rasteretiti u dijelovima gdje su njima gužve čekanja veće – dodala je Bitunjac.

ministar kojundzic kod zupana pauka katarina bitunjac 40717 11

Do kraja godine, zaključio je Kujundžić, novi respiratori trebali bi dočekati prve pacijente.

ministar kojundzic kod zupana pauka potpisivanja ugovor bolnica sibenik knin240717 8 ministar kojundzic kod zupana pauka potpisivanja ugovor bolnica sibenik knin240717 7

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.