Kulminiralo nezadovoljstvo čistoćom i zelenilom: Burić udružuje komunalne snage i stvara Zeleni grad

Zelenilo će biti pripojeno Gradskoj čistoći, i to već na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća. Novo gradsko poduzeće zvat će se Zeleni grad, a na čelu će mu biti Novica Ljubičić, dok će mu Siniša Burić biti pomoćnik, doznajemo u šibenskoj gradskoj upravi.

Odluka o spajanju dvije gradske tvrtke, kazao nam je šibenski gradonačelnik Željko Burić, pala je tijekom ovog ljeta kada je primijetio da u bitnim segmentima komunalnog održavanja stare gradske jezgre nikako ne može biti zadovoljan.

– Niti izgledom niti održavanjem zelenih površina niti čistoćom osobno nisam zadovoljan. To nije primarno kritiika Zelenila i Gradske čistoće, ali neke stvari moraju biti jasne. Grad Šibenik u turističkom razvoju mora paziti i na detalje, a jedan od tih je komunalni red – ističe Burić koji više ne želi čuti da je netko ovlašten za posao, drugi nije, odnosno za svaljivanje krivice, što se nerijetko događalo, posebice u medijima.

Jedino logično rješenje je, napominje, bilo uspostaviti takvu tvrtku koja će na jednom mjestu obuhvatiti i odvoženje smeća, održavanje parkova, popravljanje klupa…

– Neće se smanjivati proračun nijednoj tvrtci, a kada se stvore organizacijski uvjeti, Grad će od svog poduzeća tražiti program rada, i u zelenom dijelu, ali i u dijelu čistoće. Morat ćemo znati koja će se područja čistiti, koje su količine sadnica, točno kad, gdje i tko će u kojem trenutku odvoziti smeće… Pogotovo u staroj jezgri – veli prvi čovjek Šibenika.

Dva gradska poduzeća se, dakle, ne spajaju, već se Zelenilo pridružuje Gradskoj čistoći jer su pravnici utvrdili kako je to najbolje rješenje.

– U slučaju spajanja tvrtki stvaramo novi pravni objekt, što bi pravilo probleme poduzeću i ljudima. Sjedište će biti u prostorima Gradske čistoće, koja nastavlja projekt preseljenja u zonu Podi. Prostor Čistoće će u narednom vremenu ići u prodaju jer je suprotna strana, prema svetoj Mari, već zamišljena kao zona stambene izgradnje. Jedan i drugi kraj će se urbanizirati. O prostoru Zelenila još nismo ni razmišljali, o tome ćemo naknadno odlučiti – objasnio je Burić.

Najvažnije je, zaključuje Burić, da nitko neće ostati bez posla i da će grad biti čišći i uredniji.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.