Kultni šibenski sladoledar ‘preselio’ kod bivše Kornatke: ‘Naši su sladoledi uvijek isti, samo je lokacija drugačija’

Slastičarska obitelj Husmani još od početka šezdesetih godina Šibenčanima i brojnim turistima ‘zaslađivala’ je šetnju Poljanom svojim sladoledima na malom kiosku koji je čak 53 godine bio na poznatoj lokaciji. No kopanje Poljane prisililo je Husmanija da svoje sladolede preseli na novu adresu, i to preko puta nekadašnje Kornatke. Što na tu promjenu kaže vlasnik Tesmi Husmani i u čemu se još okušao tijekom života, ispričao je za Šibenski portal.

– Kad je moj otac imao 23 ili 24 godine, otvorio je svoj kiosk sa sladoledima na Poljani i tu je sve počelo. Ljudi iz grada u ono vrijeme ustupili su mu taj prostor i kiosk je tamo ostao sve do prošle godine, odnosno do početka radova na Poljani. Ukupno 53 godine smo bili tamo, a ja ovaj posao radim već 35 godina. Sjećam se da sam sladolede počeo prodavati s 15 godina. Išao sam u Gimnaziju u školu i usput radio – započinje priču Husmani.

Što se tiče nove lokacije kioska, koji je s radom na novoj ‘štaciji’ počeo 21. svibnja, Husmani je izuzetno zadovoljan. Ipak se, dodaje, pokazalo da se ljudi uvijek vraćaju njihovim okusima bez obzira gdje se nalazili.

– Gradska uprava mi je predložila tu lokaciju. Zadovoljan sam tim mjestom, iako sam imao u vidu neku drugu lokaciju, ali jedino je ova bila moguća. Momentalno je ovo najbolja ‘štacija’ jer je dosta blizu staroj. Ljudi već znaju i baš su nas podržali, kao i gradska uprava. zahvaljujem se ljudima iz Grada jer su stvarno bili fer prema meni. A naši su sladoledi uvijek isti, samo je lokacija drugačija – iskren je slastičar.

Posebnost kod Husmanija jest i ta da svaki sladoled pravi sam i to od talijanske paste koju dobavlja od raznih poznatih firmi u Italiji kao što su Fabbri i PreGel. Osim što u grad dovodi okuse Italije, dovodi i pojačanje. Naime, kako je radno vrijeme kioska od 9 sati ujutro do 21 sat navečer, morao je posegnuti za pomoćnikom, pa će mu se uskoro pridružiti i nova radnica.

– Šibenik se dosta pojačao u turističkom smislu, a konkurencije oko ove lokacije nema – zadovoljan je Husmani.

Osim što je maher u izradi sladoleda, Tesmi se okušao i u mini ulozi u popularnom Hrvatskom filmu iz 1996. godine ‘Kako je počeo rat na mom otoku’.

– Morao sam na albanskom pročitati da mlada vojska napušta Jugoslavensku narodnu armiju. Producenti su me našli sasvim slučajno, a kako je Vinko Brešan bio režiser, i on me zamolio da odigram tu ‘ulogicu’, odnosno, samo da pročitam tu rečenicu – priča Tesmi.

Tesmi slovi za marljivog radnika, što i sam za sebe kaže, a preko zime rođeni Makedonac vrijeme provodi kod svog brata u Italiji, jer se ipak se ljeti pošteno namuči radeći. Do nove zime Husmani će kod bivše Kornatke ponovno zasukati rukave i uveseljavati Šibenčane i turiste brojnim okusima mnogima omiljene slastice.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.