Kuščević, Marić i Žalac u Vodicama raspravljali o budućnosti lokalne samouprave

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Budućnost lokalne samouprave bila je tema današnje panel rasprave na 9. godišnjem susretu gradonačelnika i poduzetnika ’48 sati’ na kojem su sudjelovali Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, ministar uprave Lovro Kuščević i ministar financija Zdravko Marić.

Govoreći o budućnosti lokalne samouprave, a nakon što je Vlada prihvatila konačni prijedlog zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi poznatijeg kao ‘lex šerif’, ministar Kuščević je istaknuo kako je taj zakon odraz razmišljanja Vlade RH, odnosno želje za ravnomjernim regionalnim razvojem.

– Vlada RH razumije važnost regionalnog razvoja i to je jedan od prioriteta ove Vlade. Hrvatska nije jaka koliko su jaka naša četiri regionalna centra, nego onoliko koliko je jako naše najmanje selo, najmanje mjesto u državi. Zakon o financiranju jedinica lokalne samouprave, a posebice Zakon o lokalnoj i regionalnoj samoupravi trebao bi popraviti rad jedinica lokalne samouprave i napraviti bolju komunikaciju između predstavničkog i izvršnog tijela. U odnosu na stari zakon, obvezali smo predstavnika tijela da preda prijedlog proračuna, a ukoliko to ne napravi, Vlada RH će ga raspustiti, ali ne i predstavničko tijelo kao što je to bilo dosad. Jedinice lokalne samouprave treba ojačati, trebamo decentralizirati poslove i sredstva za njihovo obavljanje kako bi one postale jake i ispunjavale zadaće koje od njih očekuje država i lokalna sredina – poručio je Kuščević.

susret gradonacelnika ministri zalac maric kuscevic 241117 5

Izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi, dodao je, dodatno se jača predstavničko tijelo i utjecaj sugrađana na načelnika, gradonačelnika ili župana,  jer je omogućeno da referendum za opoziv čelnika može raspisati i predstavničko tijelo s dvotrećinskom većinom glasova.

Iduće godine Vlada uvodi i sustav e-Poslovanje preko kojeg će poduzetnici na jednom mjestu moći dobiti sve potrebne dokumente.

Ministar Marić, govoreći o tome kako će sav prihod od poreza na dohodak umjesto u državni proračun ići u lokalne proračune, objašnjava da kako tijekom prve godine provedbe niti jedna od lokalnih samouprava neće proći lošije.

susret gradonacelnika ministri zalac maric kuscevic 241117 6

– Država će im izravno kompenzirati sredstva iz državnog proračuna kako bi svi bili na nuli. Moguće je da se ta kompenzacija produlji i na tri godine, no uvjeren sam da će velika većina jedinica proći puno bolje.

Veliki propust je napravljen što se prije nije slušalo regionalne uprave, poručila je ministrica Žalac, najavljujući da bi se u saborskoj proceduri uskoro trebao naći prijedlog nacrta zakona o strateškom planiranju i upravljanju razvojem, jer će biti uspostavljena strateška baza razvojnih projekatana nacionalnoj i regionalnoj razini. U skladu s tim idejama i projektnim dokumentacijama planirat će se aktivnost razvoja na temelju lokalnih i regionalnih potreba.

Idućeg petka, kazala je Žalac, na sjednici Vlade bit će predstavljen i konačan prijedlog nacrta Zakona o regionalnom razvoju.

– Tu je važno naglasiti da koristimo novu metodologiju indeksa razvijenosti, koja je puno pravednija i imat će osam razreda. Praktički će preko pola Hrvatske imati status potpomognutog područja, a tim mjerama ujedno odgovaramo na demografske izazove, kaže Žalac,ističući da se radi i na Zakonu o razvoju Grada Vukovara, odnosno izuzimanju od državnih potpora za taj grad, kako bi se ubrzala obnova i razvoj grada te da se očekuje mišljenje o tom izuzeću od Europske komisije.

susret gradonacelnika ministri zalac maric kuscevic 241117 4

Cilj joj je, kazala je, promijeniti klasifikaciju na kontinentalnu i jadransku Hrvatsku zbog koje poduzetnici mogu dobiti samo 35 ili 40 posto potpore za projekte iz EU fondova, o čemu pregovaraju s Europskom komisijom.

– Takvom regionalnom politikom poduzetnici u razvijenim područjima u Poljskoj mogu ostvariti i do 90 posto potpora, i ne vidim zašto to Hrvatska ne bi mogla – zaključila je ministrica izrazivši zadovoljstvo što se iz EU fondova u proteklih godinu dana podigla razina odgovaranja za 400 posto u odnosu na protekle tri godine, a raspisivanjem natječaja iskorišteno je 47 posto cijele alokacije od 10,7 milijarde eura koliko Hrvatska ima na raspolaganju.

susret gradonacelnika ministri zalac maric kuscevic 241117 8 susret gradonacelnika ministri zalac maric kuscevic 241117 3 susret gradonacelnika ministri zalac maric kuscevic 241117 2

susret gradonacelnika ministri zalac maric kuscevic 241117 1


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.