‘Legende svjetla’ Jurice Gašpara predstavljene šibenskoj publici

U Muzeju grada Šibenika sinoć je predstavljena monografija Jurice Gašpara ‘Legende svjetla’. Riječ je o sveobuhvatnom djelu sina svjetioničara, profesora pomorske povijesti i geografije i novinara, koji je dobar dio svoje mladosti proveo na svjetionicima, a svoju medijsku karijeru počeo je u Šibeniku.

jurica3

Monografija obuhvaća 48 svjetionika uzduž istočne obale Jadrana. Gašpar je svaki svjetionik obišao te fotografski i filmskom kamerom dokumentirao zajedno sa svojim suputnikom simateljem Igorom Goićem. Putovanje je trajalo tri godine, od 2013. do kraja 2015. godine, nakon čega je pristupio pisanju monografije, odnosno izradi dokumentarnog filma o hrvatskim svjetionicma u trajanju od 45 minuta.

– Plan je da nakon knjige ide i film o lanternama Igora Goića i da se svitlo hrvatskih lanterni vidi u Europi. Austro-Ugarska je na našoj obali podigla više od 60 svjetionika. Oni nisu samo ključni dio sistema sigurnosti pomorske plovidbe, nego i hrvatska i europska kulturna, graditeljska i antropološka baština. To je ogroman pothvat. Gradnja jednog svjetionika u prosjeku je koštala između 10 i 12 milijuna današnjih eura. Naša želja je da podijelimo priču o njima, odamo priznanje lanternistima i potaknemo pomnije vrednovanje te baštine’, priča Jurica.

jurica4

Čitatelj će u knjizi pronači doživljaje, priče i iskustva današnjih i nekadašnjih svjetioničara te njihovih obitelji o životu na svjetioniku, zatim predodžbe funkcioniranja svjetionika u opisima stručnjaka te veliku foto dokumentaciju svjetionika za svih vremenskih prilika i sažetu povijesnu i dokumentarističku građu od 19. stoljeća na ovamo o potrebi za svjetionicima i životu na tim specifičnim lokacijama.

Uz Muzej grada Šibenika predstavljanje prve knjige Jurice Gašpara organizirali su Udruga pomorskih kapetana i časnika Šibenik i Foto klub Šibenik.

jurica5

Knjigu ‘Legende svjetla’ moguće je nabaviti preko internet stranice www.luxmediterraneum.org po promotivnoj cijeni od 250 kuna.

jurica1

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.