Listopad s devet vedrih i devet kišnih dana. Od sv. Luke tur’ u njedra ruke…

Šibenik, 2. listopada 2016

Ušli smo u listopad, pravi jesenski mjesec. Niže temperature, magle, vlage, obilnije kiše i pravi mrazevi daju ovom mjesecu prepoznatljivo obilježje, što nam dovoljno govori da je istinski započela vladavina jeseni. Međutim, u listopadu često bude i ugodnih sunčanih dana, čak i vrlo toplih, koji znaju potrajati i nešto duže, a to razdoblje u narodu je poznato kao ‘bablje ljeto’ ili ‘Miholjsko ljeto’.

Šibenik, 19. listopada 2016.
Šibenik, 19. listopada 2016.

Listopad u Šibeniku donosi srednju mjesečnu temperaturu od 16,3 Celzijeva stupnja, uz skoro 200 sunčanih sati i prosječnih 88 litara kiše po četvornom metru. Po višegodišnjoj statistici u listopadu u Šibeniku bude prosječno devet potpuno vedrih dana i jednako toliko kišnih dana. Samo tri dana temperatura u Šibeniku dohvati ili prijeđe 25°C.

Listopadski temperaturni ekstremi u Šibeniku zabilježeni su u rasponu od 30,3°C, koliko je izmjereno 2. listopada 2011. godine do 2,1°C izmjeren 29. listpada 1997. godine.

Na kninskom području u listopadu srednja temperatura iznosi 13,5°C i zna otići ispod nule, ali tek na dan-dva. Oborine su obilnije i prelaze 100 litara tijekom cijelog mjeseca.

Šibenik, 29. listopada 2016.
Šibenik, 29. listopada 2016.

U narodu je dosta izreka povezanih s vremenom u listopadu, a jedna kaže ‘čim više kiše u listopadu, tim više bure u prosincu’. I biljke su nam dobar prognostičar pa je narod zapisao ‘što se na drveću lišće u listopadu duže drži, to je jača zima i dalje se pruži’.

Listopad nam donosi i obilje boja u krošnjama, a to bi se uskoro moglo i jasno vidjeti jer mudrost kaže da ‘sveti Frane (4. listopada), šara grane’.

Na pitanje kad će zima odgovor nudi narodne mudrosti ‘do sv. Luke (18. listopada) kud ti drage ruke, a od sv Luke tur’ u njedra ruke’ i ‘sveti Luka – metni u nidra ruke, ne vadi ih vanka do svetoga Marka (25. travnja)’.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.