Ljetni ugođaj prati nas i u lipanj. Jadran najtopliji, a Šveđanima se i njihovo more ugrijalo

Pretežno sunčani i iznadprosječno toplo vrijeme nastavit će se i kroz produljeni vikend u kojem će ipak biti mogućih nestabilnosti poput jučerašnjeg proloma i potopa na kninskom području. Sljedećih dana pljuskovi će biti mogući i na istoku zemlje, pa i ponegdje na Jadranu, a najviše će ih i dalje biti u zapadnim krajevima unutrašnjosti. Na šibenskom je području jutros pretežno vedro s vrlo slabim južnim vjetrom. Temperatura zraka u 6 sati iznosila je u Rogoznici 21°c, u Šibeniku i Pirovcu 20, u Vodicama 19, u Skradinu 18, u Drnišu 16, a u Kninu 14°C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije prevladavajuće sunčano bit će veći dio dana, a uz dnevno zagrijavanje poslijepodne će u unutrašnjosti, posebice uz granicu s Bosnom i Hercegovinom biti sve više oblaka iz kojih će lokalno pasti i kiša praćena grmljavinom. Nakon mjestimičnog burina, danju slab do umjeren vjetar s mora koje će biti sam malo valovito. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 27 do 31 °C.

Prvih dana lipnja i klimatološkog ljeta vrijeme se na Jadranu neće znatnije mijenjati Glavna obilježja bit će mu prava ljetna – obilje sunca, iznadprosječna toplina te tu i tamo poneki pljusak duž obale. Pritom će vjetar biti slab do umjeren, u noći i ujutro ponegdje uz obalu bura, danju maestral, noseći osvježenje s mora, čija će temperatura još malo porasti.

more

Inače temperatura mora oko 24°C, a ponegdje i 25°C nije uobičajena za kraj svibnja, već je i za oko 5 stupnjeva viša od prosjeka. Iako je Jadran na Mediteranu ovih dana najtopliji, najveće pozitivno odstupanje bilježi Baltik gdje je temperatura mora viša za nevjerojatnih 8 pa do 10 stupnjeva od prosjeka. Uz obalu Švedske mjere već i 20°C što bi sjevernjake moglo natjerati da ostanu kod kuće na ljetovanju.

Izvori: CrometeoŠibenik MeteoDHMZHRT

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.