Razvoj i unapređenje lova

Lovci od županije dobili 244 tisuće kuna: ‘Ne smijemo dozvoliti da nam se divljač kupa u fontanama kao u Rimu’

Lovoovlaštenici zajedničkih državnih lovišta na području Šibensko-kninske županije potpisali su Ugovore o dodjeli subvencija za razvoj i unapređenje lovstva vrijedne 244 tisuće i 600 kuna. Potpisivanju su nazočili, osim 19 potpisnika, predsjednik županijskog Lovačkog saveza Nediljko Dujić i župan Goran Pauk.

– Kako smo dio svijeta tako nas zahvaćaju i globalni problemi pa je tako nedavno bila aktualna svinjska kuga dok za par mjeseci nešto drugo može biti problem. Želio bih naglasiti širenje areala divljači u ruralnim područjima te naše preventivno djelovanje jer ne želimo dozvoliti da nam se dogoditi u Šibeniku ono što se događa, primjerice, u Rimu gdje divlje svinje piju vodu iz fontana. Nažalost, sve manje stanovništva u ruralnom dijelu pogoduje širenju invazivnih vrsta – istaknuo je Dujić.

Da takve stvari ne zadese Šibenik županijski Lovački savez je, kako kaže Dujić, na vrijeme poduzeo određene akcije i kako mora postojati suživot između divljači i čovjeka.

– Čovjek je najinvazivnija vrsta na svijetu i vrlo je bitno postići kulturu zajedničkog života, jer nama kao lovcima nije cilj istrebljenje, već naprotiv očuvanje životinjskog svijeta – zaključuje Dujić.

Župan Pauk je istaknuo dobro suradnju s Lovačkim savezom te naglasio kako je jako važno da se lovci pridržavaju svih usvojenih mjera te ozbiljan pristup njihovom provođenju.
Inače, ugovor je potpisan s 19 lovoovlaštenika iako postoji 20 udruga na području županije, jer LD ‘Prepelica’ iz Unešića mora riješiti određene tehničko-pravne stvari te će i s njima ugovor biti potpisan naknadno.

Na upit novinara o krivolovu u županiji, Dujić je izrazio zadovoljstvo, jer je svedeno na minimum te kako Savez za sada tu negativnu aktivnost ima pod kontrolom.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.