Lucija Slamić: Stvarala sam Djelo pod granatama, ali bez mojih Tedija i Jose ne bi bilo ničega

Lucija Slamić, direktorica i jedina osnivačica tvrtke ‘Djelo’ iz Ljubostinja u Općini Unešić, na 16. je mjestu liste 300 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa koju je upravo objavio tjednik Lider. Potvrđuje to onu staru da iza svakog uspješnog muškarca stoji uspješna žena. Iako je u prvom planu svake priče o trgovačkom lancu Djelo poduzetnik Joso Slamić jasno je da u njegovoj sjeni samozatajno i vrijedno radi Lucija Slamić.

U odnosu na prošlu godinu kada je bila na 24. mjestu, Lucija Slamić polako se primiče vrhu ljestvice. Naš poziv i vijest kako je njezino ime izišlo u javnost pa još na listi 300 najmoćnijih žena u hrvatskom biznisu uvelike su je iznenadili.

– Ajme nemojte mene spominjati. Da nije moga Tedija i Jose ništa to ne bi bilo tako. Bez njih i kčeri Branke ne bi ni ja mogla doći na tu listu, još je u nevjerici govorila Lucija.

lucija-slamic

Na insistiranje kako ipak tvrtka glasi na njezino ime progovara nam i o svojim zaslugama.

– Istina je da sam i ja stvarala Djelo od samih početaka od 1991. godine i naše prve trgovine nasuprot sportske dvorane u Šibeniku. Ali ni to bez moga Tedija i Jose ne bi mogla. Radila sam na tom prvom prodajnom mjestu ’91. pod granatama. Nije bilo ni malo lako. Djeca su još bila mala, a Joso u 113. brigadi. Položila sam tada i vozački kako bi sama, u to ratno doba, odlazila po robu i popunjavala police u trgovini. Tedi je kasnije, kada je završio marketing, preuzeo veliki dio posla, a Joso knjige. I kčer Branka aktivno se uključila u rad u tvrtki još od početaka, radeći u trgovini, a kasnije je preuzela računovodstvo. Ja i danas obavljam sve poslove oko poreza, inspekcija i druge administracije. Puno je toga što treba odrađivati, obilaziti od vrata do vrata i rješavati svakodnevne manje i veće probleme, priča Lucija Slamić.

Nije bilo lako graditi Djelo, kako u onim ratnim vremenima tako i danas. Vidjevši da sami neće moći opstati ušli su u Ultra Gros grupaciju.

– Djelo je prava obiteljska tvrtka. Svi smo na neki način uključeni u pojedine dijelove posla i jedino tako smo uspjeli pa mi je zato neugodno što se samo moje ime ističe u toj priči o uspješnim poduzetnicama. Možda i više od svih tih pohvala o nama govori humanitarni rad koji nam je jednako pa čak i više važan. Moj sin Tedi osmislio je dobrotvornu akciju ‘Šibensko srce’ kroz koju pomažemo onima kojima je to potrebno. To mi znači više od ičega. I sada pomažemo jednom slijepom dječaku, skreće pozornost sa sebe, nenaviknuta na medijsku pažnju, Lucija Slamić.

djelo-sibensko-srce

Trgovačko društvo Djelo osnovano je 1990. godine i raslo je kroz nekoliko pripajanja. Djelu je 2010. pripojena vodička tvrtka Veslo-inženjering, potom 2015. godine i tvrtka Slamić iz Knina. Djelo danas ima 65 trgovina i oko 500 zaposlenih.

Kako navode u Izvješću o poslovanju Djelo je ostvarilo je neto dobitak u poslovnoj 2015. godini od 5,59 milijuna kuna. Ostvareni je dobitak 1.670 posto veći od dobitka ostvarenog prethodne godine. Razlog je tomu uglavnom porast prihoda od prodaje, odnosno povećana potražnja.

Tijekom siječnja 2016. Djelo je sklopilo je ugovor o pripajanju s društvom Pekara Šibenik čija će realizacija znatno utjecati na ostvarivanje prihoda,odnosno na povećanje dobitka u 2016. godini.

tedi-slamic

– Strateški je plan društva Djelo prodaja što većih količina proizvoda iz Šibensko-kninske županije, odnosno podržavanje hrvatske proizvodnje i djelovanje kao produžena ruka proizvodnje. Djelo se razlikuje se od konkurencije što u djelatnoj strukturi firme ima zaposlene isključivo žitelje Šibensko-kninske županije te predstavlja veliki oslonac njenog gospodarstva. Djelo osim toga osigurava posao proizvodnim kapacitetima poduzetnika Šibensko-kninske županije i živi s lokalnim gospodarstvenicima koji mu pomažu da razvija svoju maloprodaju. Svi će se radnici i tijekom 2016. zadržati u radnom odnosu,uz zadržavanje jednake visine plaće kao i u 2015, navodi u Izvješću o poslovanju Lucija Slamić, direktorica Djela.

lider

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.