Sve je spremno za prve preglede

Magnet u šibenskoj bolnici čeka odobrenje HZZO-a: Brži i precizniji pregledi bez klaustrofobije

Jedan od najsuvremenijih uređaja za magnetnu rezonanciju instaliran je u suterenu zgrade poliklinike Opće bolnice Šibensko-kninske županije i još se samo čeka odobrenje postupaka od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje kako bi moglo početi naručivanje pacijenata za preglede na magnetu. Spreman je i stručni tim šibenske bolnice, koji je prošao edukaciju u Zagrebu, a u tijeku su dogovori sa stručnjacima iz drugih županija zainteresiranima za honorarni rad na šibenskom magnetu.

– Mi smo već poslali zahtjev za ugovaranje djelatnosti magnetske rezonance, koja je dio djelatnosti Odjela radiologije. Procedura, sama po sebi, nije komplicirana, međutim kako bi dobili odobrenje moramo sačekati prvu sljedeću sjednicu Upravnog vijeća HZZO-a što očekujemo najkasnije u drugoj polovini ovoga mjeseca. Očekujemo pozitivno odobrenje i tada možemo početi s naručivanjem pacijenata – kaže Sanja Jakelić, ravnateljica šibenske bolnice.

Za ugradnju magneta u zgradi poliklinike adaptiran je cijeli prostor u kojem je nekad bila Ortopedska ambulanta.

– Sam uređaj za magnetsku rezonancu vrijedan je oko 8 milijuna kuna s PDV-om dok je za prilagodbu prostora za magnet, što se također financira iz europskih fondova, uloženo oko 800 tisuća kuna bez PDV-a. Mi smo, kako bismo dobili kvalitetne prostore, izdvojili dio prostora Ortopedskih ambulanti tako da smo i njih potpuno preuredili na istoj etaži poliklinike, a tu smo uklopili i adaptaciju prostora za dijaskopiju na gornjoj etaži. Jedan dio te adaptacije bolnica će sama isfinancirati, a ukupna vrijednost je 2.258.000 kuna s PDV-om – navodi ravnateljica Jakelić.

Detaljnih analiza o broju pacijenata koji će uskoro gravitirati šibenskom magnetu nije bilo jer o nužnosti i potrebi magneta za područje Šibensko-kninske županije ne treba niti govoriti.

– Znamo i sami da je veliki broj pacijenata na listama čekanja i u susjednim bolnicama, u Zadarskoj županiji, kao i u KBC-u Split, a naši su pacijenti do sada bili primorani koristiti usluge i ostalih, privatnih poliklinika na našem području. Danas je magnet postao standardizirana pretraga i nije pretraga izbora za brojna patološka stanja tako da je bio nužno potreban – zaključuje Jakelić.

S tehničkim detaljima samog magneta upoznao nas je Juraj Mrša, glavni inženjer radiologije Opće bolnice Šibenik.

– Ovaj uređaj je od 1,5 tesla i noviji je te sofisticiraniji od sličnog uređaja u KBC-u Dubrava na kojem smo radili šestomjesečnu edukaciju. Podsebno bih izdvojio zavojnice za dojku i koljeno koje jedini u Hrvatskoj imamo sa 16 kanala, a njihova je prednost bolja rezolucija slike i time je pregled puno kraći – naglasio je Mrša.

Sam otvor magneta promjera je 70 centimetara što je karakteristika tek nekoliko takvih uređaja u Hrvatskoj.

– Uobičajeni otvor je 60 centimetara, ali sa tih deset centimeta višepacijenti dobivaju veći prostor, a i sam je tunel puno kraći nego kod drugih uređaja. Tunel je osvijetljen i s prednje i sa stražnje strane pa sve to rezultira s puno manje anksioznosti i klaustrofobičnog osjećaja za pacijenta. Uz uređaj imamo zavojnice za svaku anatomiju ljudskog tijela. U stolu je pasivna zavojnica za cijelo tijelo i nju možemo kombinirati s drugim zavojnicam i to je posebnost koju imaju rijetki uređaji za magnetsku rezonancu. Njegova najveća prednost je što je potpuno digitaliziran. Dok drugi uređaji rade analogno-digitalnu konverzaciju, on automatski sliku pretvara u digitalnu što jamči 60 posto kvalitetniju sliku od drugih uređaja – kaže Mrša.

Izravno dobivanje digitaliziranog signala koristi sto posto signala koji stiže s periferije za obradu na kompjuterskoj stanici, a to u konačnici rezultira slikama visoke rezolucije jednakima koje se dobiju na analogno-digitalnom magnetu od 3 tesla.

– Sada imamo 16-kanalne zavojnice, a sutra kada se na tržištu pojave jače, naš magnet neće trebati nikakvo nadograđivanje jer su svi njegovi portovi već prilagođeni za prihvat novih zavojnica – dodaje radiologinja Ojdana Petričević Krečak, voditeljica Odjela radiologije Opće bolnice Šibenik.

Od pretraga na novom magnetu u Šibeniku moći će se obaviti CT neurokranija koji uključuje pregled mozga, moždanih živaca, srednjeg uha, piramida te dijagnostiku kralježnice, diskushernije.

– Imamo i zavojnicu za dojku kojom možemo pratiti smanjenje tumora kod kemoterapije kako bi kirurzi mogli procijeniti kada mogu napraviti poštedniju operaciju. Na magnetu se gledaju samo mekotkivne strukture, limfni čvorovi, tumorske promjene. Radit ćemo i preglede abdomena što obuhvaća jetra, slezenu, gušteraću, želudac i posebno ide pregled zdjelice. Kroz neko vrijeme cilj nam je raditi i praćenje karcinoma prostate te stupanj raširenosti kod tumora debelog crijeva – nabraja u beskonačnost radiologinja Petričević Krečak.

U početku rada magnetske rezonancije u šibenskoj bolnici obavljat će se nešto manji broj pretraga jer je glavni ograničavajući faktor nedostatak kadrova. Naime, isti broj liječnika na Odjelu radiologije pokrivat će svu dosadašnju dijagnostiku i CT, magnet i ponovni početak rada dijaskopije.

– Za početak ćemo se zadržati na neuroradiologiji, mozak i kralježnica, gornji abdomen i muskuloskeletni te dojke. Sav taj posao obavljat će svih pet liječnika Odjela radiologije šibenske bolnice te za početak sedam inženjera radiologije koji su prošli edukaciju na magnetu u Zagrebu. Naš je plan da magnet radi u jutarnjoj i popodnevnoj smjeni, ali prvih nekoliko mjeseci dok se mi upoznajemo sa softwareom, a riječ je o širokoj dijagnostici i obimnom administrativnom poslu, planiramo raditi samo jutarnju smjenu. Ekstra termine ćemo napraviti za dojku i osteomuskularne pretrage u popodnevnim satima, ovisno za što bude veća potreba. Već su i dva profesora iz KBC-a Split zainteresirana za honorarnu suradnju sa šibenskom bolnicom i rad na šibenskom magnetu, a imamo ponudu i jednog top stručnjaka za osteomuskularne pretrage – najavljuje voditeljica Odjela radiologije Ojdana Petričević Krečak.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.