Mališani iz županije cijeli će tjedan na zabavan način učiti o pravima životinja

Brojnim edukativnim radionicama u vrtićima i osnovnim školama diljem županije, Javna ustanova Nacionalni park Krka obilježit će Svjetski dan životinja.

Djelatnici NP Krka u suradnji s Udrugom Hyla tijekom tjedna će održati niz edukativnih radionica za niže razrede osnovnih škola na temu svijeta podzemlja ‘Mali Špiljari – istražimo špilje’, ‘Mali Špiljari – pogodi sigu’ i ‘Mali špiljari – Legenda o zmajevoj djeci’, kroz koje će djeci približiti tajanstveni život podzemlja i biljne i životinjske vrste koje u njemu obitavaju. Predškolci će se zabaviti kroz igre ‘Najbrži krug’, ‘Ulovi me ako možeš’ i ‘Šišmišji lov’ te učiti o zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama u NP Krka.

Udrugu Hyla osnovali su strani biolozi i zaljubljenici u vodozemce i gmazove koji su svojim djelovanjem željeli zaštititi navedenu skupinu životinja te podići svijest o njihovoj ugroženosti, nestanku i važnosti u ekosustavu.

Radionice će se održati danas i sutra u Osnovnoj školi Petra Krešimira IV. u Šibeniku, sutra u Dječjem vrtiću Cvrčak Knin i u udruzi Čarobni svijet, u srijedu u područnoj školi Dubravice i ponovno u OŠ Petra Krešimira IV., u četvrtak u Osnovnoj školi Skradin, a u petak će bilički osnovci imati priliku uživati na radionicama.

Inače, Svjetski dan životinja međunarodni je dan posvećen pravima životinja s posebnim naglaskom na odnos čovjeka prema životinjama i važnosti svih životinja za život na Zemlji. Proglašen je 1931. na konvenciji ekologa u Firenci da bi se istaknuo nepovoljan položaj ugroženih vrsta. Prema podacima svjetskih organizacija svaki dan izumre od 50 do 150 vrsta, a glavni uzrok ugroženosti životinjskih vrsta je čovjek.

Za obilježavanje Svjetskog dana životinja odabran je 4. listopada, dan sv. Franje Asiškoga, zaštitnika životinja.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.