Marijini obroci u šibenskom kazalištu: Deset kava na rivi jednako je cjelogodišnjem obroku jednog djeteta

OŠ Murterski škoji, na čelu sa ravnateljem Edom Juragom i školskim pedagogom Alenom Skrozom, prije nekoliko godina odlučila se pozabaviti pitanjem suzbijanja gladi te su se uključili u projekt ‘Marijini obroci’. Već petu godinu za redom organiziraju i koncert u HNK u Šibeniku. Kupnjom četiri karte po cijeni od 30 kuna financirate jedan dnevni obrok djetetu za cijelu školsku godinu.

– 2014. godine organizirali smo prvi koncert, a sada slavimo jedan mali jubilej. Udruga danas hrani milijun i 200 tisuća djece, a 2009. godine udruga je osnovana i u Hrvatskoj sa sjedištem u Zagrebu. Također, postoje školske kuhinje širom svijeta u kojima se ti obroci serviraju djeci, a Hrvatska udruga osigurava oko 11 tisuća – naglasio je Skroza.

120 kuna je potrebno za jedno dijete za jedan obrok za svaki dan u školskoj godini. Koncert je predviđen za srijedu, 28. veljače u 20 sati, a goste će zabavljati klapa Oršulice, Bunari, Solaris, Mate Skračić adaptive kvartet, Murter guitar duo, zbor Prešenovke, Oliver Jakovčev te Helena Bastić.

Priča o Marijinim obrocima počinje  1992. godine kad su braća Magnus i Fergus MacFarlane-Barrow, dirnuti stanjem u Hrvatskoj i Bosni organizirali prikupljanje i prijevoz hrane i pokrivača za ratom zahvaćeno stanovništvo. Pridružili su  se konvojima koji su iz Velike Britanije krenuli u Međugorje, i otuda naziv ove humanitarne akcije – Marijini obroci.

Međutim, priča tu nije stala pa su Marijini  obroci kao globalni humanitarni projekt zaživjeli 2002. godine kad je zavladala glad u Malaviju. Magnus je, uz pomoć prijatelja, osigurao dnevni obrok za 200 siročadi u jednoj školi u Malaviju. S vremenom se sve više ljudi uključilo u projekt, pa je i broj nahranjene djece rastao.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.