Grad prijatelj djece

Među 300 milijuna nisu se ‘zbile’ mape i bilježnice: Šibenik je jedini grad u županiji koji neće kupiti radne materijale učenicima

Grad Šibenik, najveći grad u županiji s najvećim proračunom od gotovo 300 milijuna kuna, ali i najvećim brojem djece, jedini neće sufinancirati nabavu radnih materijala učenicima osnovnih škola. Naime, nakon što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo odluku o financiranju udžbenika svim osnovnoškolcima u Republici Hrvatskoj, lokalne samouprave same su donosile odluke o financiranju radnih materijala učenicima, kako bi što više olakšali roditeljske muke. Ali Šibenik, Grad prijatelj djece, nije među njima.

– S obzirom da je Ministarstvo donijelo odluku o financiranju udžbenika, očekivali smo da će ono snositi troškove i radnih materijala za učenike, tako da u ovom proračunu nismo predvidjeli sredstva za tu namjenu. Očekujemo da će Ministarstvo ipak donijeti odluku o financiranju i radnih materijala, a ukoliko i sljedeće godine budu snosili troškove samo za udžbenike, Grad će osigurati sredstva za dodatne učeničke materijale – izjavio je dogradonačelnik Šibenika Paško Rakić, inače zadužen za društvene djelatnosti.

Za razliku od Šibenika, Knin, Drniš i Skradin snosit će troškove nabave radnih materijala za sve učenike osnovnih škola na svom administrativnom području, dok će Vodice pokriti troškove za učenike slabijeg imovinskog stanja.

– Prošle godine Grad Vodice dijelio je bonove u vrijednosti od 300 kuna za kupnju radnih materijala učenicima koji imaju prijavljeno prebivalište na području Grada. Pokazalo se to nepraktičnim, jer je dosta bonova ostalo neiskorišteno, tako da smo ove godine donijeli odluku da ćemo radne materijale sufinancirati djeci iz socijalno ugroženih obitelji – kazala nam je Nelka Tomić, gradonačelnica Vodica.

U odluci objavljenoj na službenoj stranici Grada, radne materijale u vrijednosti od 400 kuna Vodice će financirati djeci koja imaju samohrane roditelje, obiteljima s troje ili više djece, djeci koja žive u kućanstvu čiji mjesečni iznos po članu ne prelazi 1.700 kuna te djeci s invaliditetom ili teškoćama u razvoju.

Što se Knina tiče, roditelji će sami morati kupiti radne materijale, a potom će Gradu podnijeti zahtjev za refundiranje troškova, priložiti račun i potvrdu o upisu djeteta u školu, nakon čega će im gradska uprava vratiti novac. Grad Drniš će, pak, sufinancirati nabavu radnih materijala svim učenicima Osnovne škole Antuna Mihanovića Petropoljskog i područnim školama u Siveriću, Pakovu selu, Radoniću, Pokrovniku i Drinovcima, a za učenike prvih razreda dodatno će nabaviti i mape i pribor za likovni odgoj.

– Grad Drniš iz proračuna je za tu namjenu osigurao oko 200 tisuća kuna. Prošle pedagoške godine nabavili smo knjige za sve prvašiće i učenike trećih razreda osnovne škole, tako da svake godine nastojimo što više sudjelovati u troškovima nabave udžbenika i radnih materijala, kako bi olakšali roditeljima nemale troškove – poručio je drniški gradonačelnik Josip Begonja.

Skradin će nastaviti praksu od prošle godine. Naime, lani su za djecu od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola, koja imaju prijavljeno prebivalište na području Grada, davali 350 kuna za radne materijale, a 450 kuna za osnovce od petog do osmog razreda.

– Mi smo ove godine u proračunu osigurali sredstva za kupnju udžbenika učenicima osnovnih škola, ali kako je Vlada u međuvremenu donijela odluku o nabavi udžbenika za svu djecu, Grad Skradin će nastaviti prošlogodišnju praksu i pokriti troškove nabave radnih materijala svim roditeljima koji za to podnesu zahtijev – poručio je Antonijo Brajković, gradonačelnik Skradina.

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.