Od 1. do 8. kolovoza

Međunarodni tjedan dojenja: ‘Svi možemo podržati majke da nesmetano doje’Foto: Ilustracija

Međunarodni tjedan dojenja čiji ovogodišnji slogan glasi ‘Osnažite, podržite roditelje, omogućite i olakšajte dojenje’ trajat će od 1. do 8. kolovoza.

– I mi u Gradskoj knjižnici Vodice, kroz grupu Sunce moje malo, pokušavamo pomoći trudnicama i mladim roditeljima, posebice mamama, da kroz predavanja koja organiziramo saznaju što više o svemu sa čime se susreću u periodu trudnoće i postporodiljnom periodu, među ostalim i sa dojenjem. Na jesen će se grupa ponovno oformiti, a o terminima okupljanja svi zainteresirani bit će pravovremeno obaviješteni – objavljeno je na stranicama Gradske knjižnice Vodice.

Osnaživanje je proces koji traži objektivne, na dokazima i činjenicama utemeljene informacije te podršku na svim razinama kako bi se stvorilo okruženje u kojem majke mogu nesmetano dojiti. Iako se dojenje ostvaruje primarno kroz odnos majka – dijete, svoju punu dimenziju dobiva tek uz podršku svih: očeva, partnera, obitelji, radnog mjesta i čitave zajednice. Svi možemo podržati majke da nesmetano doje – sudjeljući u potpori, zaštiti i promicanju dojenja, stoji u objavi. Jedna od najvećih prepreka dužem dojenju je rano uvođenje nadohrane te izostanak podrške na radnom mjestu. Povodom Međunarodnog tjedna dojenja WABA (međunarodna asocijacija koja promiče dojenje) se zalaže za veće sudjelovanje očeva i zajedničko učenje roditeljskih vještina koje će biti podrška dojenju – očevi mogu naučiti puno o dojenju i biti emocionalna i ‘praktična’ podrška – podijeliti uloge i odgovornosti u kućanstvu i u odnosu s djetetom.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.