Meteo modeli najavljuju ‘paket’ prave zime, ali još nije poznata adresa primatelja

Naoblačenje koje je nastupilo u drugom dijelu dana početak je jednog dužeg nestabilnog vremenskog razdoblja koje će prema kraju sljedećeg tjedna kulmilirati jačim zahlađenjem, piše Šibenik Meteo. Nad sjevernim polom došlo je do ‘pucanja’ polarne ciklone ili Vortex-a, a hladne zračne mase krenule su prema južnim zemljopisnim širinama.

Glavnina modela je suglasna da će se pod utjecajem jake Skandinavske anticiklone po njezinom rubu prema Europi sa istoka kontinenta spustiti upravo jedna od tih većih i hladnih zračnih masa ali nisu u tome gdje će taj ‘paket’ završiti.

Američki model naginje scenariju da će nas glavnina hladnog zraka zaobići i premjestiti se sjevernije od nas na zapadnu Europu i dalje prema Atlantiku. Europski modeli kao EC i DWD isti ‘paket’ su usmjerili prema Balkanu i Jadranu što je za nas i najzanimljivije jer ukoliko dođe do ovakvog scenarija i iniciranja ciklone u Sredozemlju i ukoliko bude povoljna položena i za razliku od prethodnih svojim središtem se nalazila primjerice u Tirenskom moru ili nad južnim Jadranom, onda je izgledna prava zima sa snijegom koji bi se spustio do same obale.

Iako su medijska naklapanja već krenula rasap modela je toliko velik da je prerano za najaviti što će se zaista dogoditi već nam preostaje pratiti svakodnevne izlaze i analizirati ih.

Jedno je sigurno da je pred nama tjedan prepun meteo zanimljivosti u kojem će biti izražena ciklonalna aktivnost, a uz škuru buru snijega i susnježice će osim po planinama vrlo vjerovatno biti i u višim dijelovima zaleđa, piše Šibenik Meteo.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.