Predsjednički kandidat

Milanović u Šibeniku bez komentara na Kolindinu kandidaturu. U desetak minuta mu viknuli da je smeće i ZDS, a jednom i ‘Do pobjede’Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Predsjednički kandidat Zoran Milanović danas je boravio u Šibeniku u sklopu svoje kampanje, a u svega desetak minuta druženja s novinarima izazvao je nekoliko reakcija Šibenčana kod spomenika Dražena Petrovića na Baldekinu. Prvo mu je, očito njegov simpatizer, dobacio: ‘Zorane, do pobjede’, da bi nedugo zatim netko iz auta povikao: ‘Za dom spremni’. Na to se Milanović nije osvrtao, a u tijeku novinarskih pitanja bivšem premijeru i šefu SDP-a netko je iz jurećeg automobila dobacio i da je smeće.

Milanović je, kako kaže, u Šibenik stigao jer očekuje veliku podršku, a rekao je i kako će dati sve od sebe da Hrvatska bude zemlja s bojom, mirisom i okusom. Ipak, nije htio komentirati predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, odnosno njezinu objavu kandidature.

– Ne znam. Gledao jesam i nisam. Njezina stvar. Vidim da su svi imali nekakav komentar, a ja pokušavam komentare zadržati na supstanci. Naravno, ne mogu uvijek jer moram nekad komentirati i način – naglasio je Milanović.

Način ste komentirali na društvenim mrežama, uzvratili su novinari…

– Jesam. Malo sam se našalio na svoj račun. Tu ima dosta materijala. Mislim na svoj račun – odgovorio je Milanović.

Podršku Zelenih Miroslavu Škori predsjednički kandidat s ljevice nije pretjerano komentirao, ali je istaknuo kako je riječ o Bandićevoj stranci, nikakvim Zelenima.

– Da se nitko ne uvrijedi, ima zelenih stranaka, ali jedna stranka koja su baš Zeleni je iz Njemačke. Jaka je i u Europskom parlamentu. Ali, to je dio svih onih koji misle moderno, progresivno, koji misle dobro za budućnost mladih generacija. Znam da to zvuči jako otrcano, ali ja imam 52 godine, a oni koji imaju 20, 30 ili 15 će morati živjeti s posljedicama onoga što se radilo posljednjih 30 godina, na čemu smo svi mi rasli ili stagnirali. Pitali ste ma za podršku stranaka… Pa stranke koje su me podržale nisu ničije privatne klozet stranke i to neće biti dovoljno, a ovo ne treba biti nikakvo momačko natjecanje, ali eto drago mi je da me baš ove podržavaju – kazao je Milanović.

Očekuje podršku stranaka i birača onih koji, napominje, znaju da Hrvatska može biti uspješna, stvarno neovisna i otporna na sve ono što im prijeti što im ne prijeti, stranaka i birača kojima je izazov da Hrvatska bude moderna, otvorena, nelakovjerna, da ne diže nogu kao žaba i imitira konja kad se potkiva.

– Da imamo svoj stav, karakter, okus i miris. Tko god se prepozna u onome što sam rekao, moj je čovjek i ja sam njegov ili njezin – poručio je Milanović.

Novinari su ga ponovno pitali hoće li komentirati predsjednicu Grabar-Kitarović…

– Ne znači. Ja sam dosada to i radio, nego ću sam birati kada ću to raditi i koji će biti povod. Sad smatram da nije povod. Aktualna predsjednica i vjerojatno još vrlo kratko hrvatska predsjednica, nikad predsjednica svih Hrvata, nažalost, to nije ni pokušala, odigrala je jednu svoju dionicu, čitala je tamo nešto. Evo sad komentiram da nije odgovarala na pitanja novinara. Novinari su javnost i ja od prvog trenutka koji traje 13 godina sam tu da me se pita, kritizira, izvrgne i ruglu ako treba. Jer to su pravila politike, a tako ću i nastaviti. Ne mogu i ne želim se mijenjati – komentirao je Milanović.

Kakvu kampanju planirate voditi, zanimalo je novinare ispred Draženova spomenika…

– Upravo ovakvu o kojoj pet minuta govorim – uzvratio je Milanović te dodao – Kampanju u kojoj vam neću nuditi nikakav lažni program jer tko god vam govori o programu, a zna da nema nikakve instrumente da to ostvari ustvari vas gleda u oči i laže. To je u kategorizaciji lažljivosti i ljudskog nepoštenja visoko gore. Ja znam što mogu i smijem i što mogu učiniti za ugled Republike Hrvatske, za njezino dostojanstvo i da se njezini građani osjećaju bolje, sadržajnije, a to u ovom trenutku nemamo. Hrvatska je zemlja u jednom jadnom stanju. Moramo učiniti sve da Hrvatska ne bude slučajna država, a oni koji iz toga izvlače svoje stilske figure, mogu nastaviti i dalje.

– Hrvatska ne smije biti slučajna država. Hrvatska mora biti gazda, ničiji sluga, ničiji potrčko, ne nekakva figura koja će se prigodno s nekim fotografirati. Ali ja sam to radio kao premijer, kome bilo krivo, kome pravo. Mislim da ljudi vrlo dobro mogu znati što od mene mogu očekivati. I kakav ću gard zauzeti i kakav karakter imam. Mijenjati se neću, ali mijenjat ću Hrvatsku – zaključio je Milanović.

Za najopasnijeg protivnika vidi samog sebe jer, kako veli, zna svoja ograničenja, ali i mogućnosti samog sebe i onih koji ga podržavaju.

– Dat ću sve od sebe da pokažem da imam veliko iskustvo. I to sve što sam naveo još uvije nije dovoljno. Dat ću nešto ekstra, a zato sam i u kampanji. A na kraju će to biti ekstra i za Hrvatsku – poručio je Zoran Milanović.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.