Državna imovina pokretač razvoja

Ministar Banožić donio darove Drnišu, Skradinu i Primoštenu. S Burićem će razgovarati o TEF-u

Ministar državne imovine Mario Banožić sa suradnicima održao je u Šibeniku radni sastanak sa županom, gradonačelnicima i načelnicima u Šibensko-kninskoj županiji. Raspolaganje i aktiviranje državne imovine, prioritetni predmeti te neriješeni imovinsko-pravni odnosi bili su glavne teme sastanaka. U Šibensko-kninskoj županiji, koja trenutno ima 49 neriješenih predmeta, na koordinaciji je prisustvovao i ministar uprave Ivan Malenica i zastupnica u Hrvatskom saboru Branka Juričev Martinčev.

Zadovoljstvo održanom koordinacijom izrazio je župan Goran Pauk te istaknuo da su se primjenom novog Zakona o upravljanju državnom imovinom mnoge stvari pojednostavile.

– Izmjene tog zakona su u određenoj mjeri jako olakšale stupanje u posjed na određene vrste imovine. I izvan imovine koja je regulirana člankom tog zakona postoje i drugi zahtjevi koji su u postupcima rješavanja, dugotrajni su, ali rezultiraju onim što svi želimo – kazao je Pauk.

Od ljeta, kada je preuzeo Ministarstvo državne imovine, ministar Banožić zadovoljan je suradnjom s predstavnicima regionalne i lokalne samouprave na području Šibensko-kninske županije.

– U Ministarstvu državne imovine trenutno je otvoreno 2.419 predmeta po pitanju prijenosa vlasništva, davanja na uporabu ili davanja tabularnih izjava temeljem kojih jedinice lokalne samouprave te nekretnine stavljaju u ulogu projekata koji su društveno korisni. Od strane gradova i općina u Šibensko-kninskoj županiji imamo 49 otvorenih predmeta. Sastat ću se danas i sa šibenskim gradonačelnikom po pitanju projekta Batižele za koji znam da je projekt stavljanja državne imovine u funkciju razvoja jedinica lokalne samouprave i gospodarstva – rekao je ministar Banožić.

Nakon održane koordinacije, ministar Banožić uručio je gradonačelniku Grada Drniša Josipu Begonji Ugovor, kojim Ministarstvo daje na uporabu stan u Pakovu selu, površine 75 četvornih metra, za uređenje i opremanje Centra kompetencija za razvoj ruralnog turizma – Pakovo selo.

Tabularne isprave uručio je gradonačelniku Grada Skradina Antoniju Brajkoviću i pročelnici Jedinstvenog upravnog odjela u Općini Primošten Iris Ukić Kotarac. Grad Skradin postaje vlasnikom Vatrogasnog doma, dok Općina Primošten u svoje vlasništvo dobiva nogometno igralište.

– Ovo je dobar pomak što se tiče rješavanja naših sportskih pitanja, koja nisu nevažna, u odnosu na naše reciklažno dvorište za koje je u tijeku postupak dobivanja tabularne izjave. Imamo i zemljište oko kipa Gospe od Loreta, čime smo jednom brdu ovim darovanjem povećali vrijednost, otvorili nova radna mjesta i poboljšali turističku ponudu. Četvrti predmet odnosi se na boćalište i time bi zaokružili sve što je predviđeno člankom 45. Zakona o državnoj imovini – rekla je Ukić Kotarac.

Napomenula je i kako Općina Primošten, za razliku od nekih drugih jedinica lokalne samouprave, nema zemljišta koja bi mogli koristiti za neke druge svrhe.

– Prijedlog zakonodavcu, odnosno našim saborskim zastupnicima i Vladi, bio bi da budu malo mekši po pitanju darovanja i drugih nekretnina koje nisu isključivo škole, vatrogasni domovi, zdravstvene ustanove ili trgovi. Naime, na području Dalmacije u primorskom dijelu, metar kvadratni zemljišta vrijedi jako puno i kada bi općine za potrebe gradnje išle u kupnju privatnih čestica bilo koja investicija bi koštala duplo – poručila je Ukić Kotarac.

I Grad Skradin, koji je danas postao vlasnik svog Vatrogasnog doma, ima još potraživanja od Ministarstva državne imovine.

– Imamo niz zahtjeva, a bit će ih još tijekom sljedeće godine. Većinom resursa oko nas upravlja država, a potrebe lokalne zajednice su velike. Uglavnom je riječ o područjima za unaprijeđenje društvene infrastrukture. Imamo snažnih potreba za zemljištem za izgradnju nogometnih i dječjih igrališta, ali i za građevinskim zonama na zemljištu koje je uglavnom u vlasništvu države – kazao je Antonio Brajković.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.