Ministar Krstičević i veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva pratili vježbu na ‘Crvenoj zemlji’

Na vojnom polignu ‘Crvena zemlja’ kod Knina danas je održan završni prikaz vojne vježbe ‘SAVA STAR 17’, koji su pratili Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske i veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Hrvatskoj Andrew Dalgleish.

Riječ je o međunarodnoj vojnoj vježbi koja je provedena u suradnji s pripadnicima Oružanih snaga Velike Britanije od 11. do 19. rujna na vojnom poligonu ‘Crvena zemlja’. Na vježbi je sudjelovalo 95 pripadnika Oružanih snaga Ujedinjenog kraljevstva i 65 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske. Cilj vježbe je povećanje operativnih sposobnosti i interoperabilnosti s pričuvnim snagama OS UK iz područja medicinskog zbrinjavanja kroz obučne ciljeve zbrinjavanja, evakuacije i stabilizacije povrijeđenih. Na završnom prikazu vježbe pripadnici britanske i hrvatske strane prikazali su pružanje pomoći u situacijama s nizom ozlijeđenih, s različitim vrstama ozljeda. Vježba je imala i elemente ‘mannequin challenga’ što znači da je s vremena na vrijeme vježba zaustavljana dok bi jedan od sudionika objašnjavao kako i što se događa i poduzima, nakon čega se ‘akcija spašavanja’ nastavlja.

Naslovna fotografija: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

phoca_thumb_l_sava_star_17_19092017_02

– Ovo je još jedan dokaz partnerstva i dobre suradnje Hrvatske i Ujedinjenog kraljevstva. Ujedinjena Kraljevina za Republiku Hrvatsku  jedan je od najznačajnijih europskih saveznika i partnera u području obrane i sigurnosti, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević komentirajući vježbu nakon prezentacije, dodajući da je uvježbavanje i razvoj novih sposobnosti u suradnji s partnerskim oružanim snagama bitno za razvoj OSRH.

phoca_thumb_l_sava_star_17_19092017_03

Veleposlanik Andrew Dalgleish je rekao da mu je bilo veliko zadovoljstvo vidjeti vojnike iz dvije zemlje zajedno na terenu kako pružaju medicinsku pomoć, a prezentacija je na pravi način pokazala sve aktivnosti na vježbi.

– Već imamo vrlo razvijene bilateralne vojne odnose, no s vježbama poput ovih, kad su vojnici zajedno u akciji, te odnose stavljaju na višu razinu i pokazuju njihovu snagu, zaključio je veleposlanik.

phoca_thumb_l_sava_star_17_19092017_05

phoca_thumb_l_sava_star_17_19092017_13

phoca_thumb_l_sava_star_17_19092017_14

phoca_thumb_l_sava_star_17_19092017_18

phoca_thumb_l_sava_star_17_19092017_22

phoca_thumb_l_sava_star_17_19092017_28

Foto: MORH/ T. Brandt

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.