Ministarstvo kulture i Županija osigurali novac: Na tvrđavi sv. Nikole i ove će sezone boraviti radnici

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije potpisala je ugovor o korištenju sredstava Ministarstva kulture za zaštitu kulturnog dobra Tvrđave sv. Nikole. Procijenjena vrijednost radova je 450 tisuća kuna, Ministarstvo kulture odobrilo je 400 tisuća kuna za radove vezane za obnovu i zaštitu Tvrđave sv. Nikole, a prema Glavnom i izvedbenom arhitektonskom projektu zahvata za omogućavanje sigurnog posjećivanja tvrđave.

– Autor projekta je arhitekt Nikola Bašić koji je predvidio zatvaranje rupa i sanaciju popločenja platoa tvrđave, postavljanje zaštitne ograde od kovanog željeza na topovskim otvorima, sanaciju ulaznih i vrata na terasi te izradu vratnica na morskom ulazu u tvrđavu. Do konačne sanacije i rekonstrukcije bit će postavljene i još neke ograde koje će osigurati posjetitelje. Nakon što su nam odobrena sredstva, raspisat ćemo natječaj za izvođača i već kroz ljeto pristupiti radovima. Tvrđava ni ove sezone neće biti otvorena za posjećivanje, kazala nam je Anita Babačić Ajduk, ravnateljica Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije.

obilazak-tvrdave-sv-nikola-ministar-tolusic-050416-2

U tijeku je i natječaj kojim Županija s milijun kuna financira sanaciju mula i drvene rampe na ulazu u tvrđavu, koja je u derutnom stanju i prijeti joj urušavanje.

– Spreman je i projekt mostića od Školjića do tvrđave. Ti radovi nisu počeli jer smo odlučili pričekati da se prvo definira kopneni ulaz. U tijeku je upravo druga runda arheoloških istraživanja u kojima se traže tragovi kopnenog ulaza u kliještima tvrđave što također financira Šibensko-kninska županija, kazala je Babačić Ajduk.

Naslovna fotografija: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.