Ministarstvo traži vraćanje izložbe ‘Anne Frank – povijest za sadašnjost’ u Šibenik

Ministarstvo znanosti i obrazovanja zatražilo je očitovanje od ravnatelja Tehničke škole u Šibeniku, kao i od udruge HERMES, vezano uz izložbu ‘Anne Frank – povijest za sadašnjost’ koja je otvorena u Tehničkoj školi u Šibeniku i isti dan povučena.

Izložba ‘Anne Frank – povijest za sadašnjost’ međunarodna je putujuća izložba o Anni Frank, židovskoj djevojčici i njezinoj obitelji prije i tijekom Drugoga svjetskog rata. Uz navedeno, izložba se sastoji i od lokalnih panela koji posjetitelje informiraju o povijesnim događajima, dječjim žrtvama rata te kršenju ljudskih prava u različitim zemljama. Osim u Hrvatskoj, ova izložba bila je postavljena u 40 zemalja diljem svijeta. Organizator je izložbe u Hrvatskoj udruga Hrvatske edukacijske i razvojne mreže za evoluciju (HERMES) u suradnji s Kućom Anne Frank (Amsterdam, Nizozemska).

– Ravnatelj škole gospodin Josip Belamarić i koordinator izložbe ‘Anne Frank – povijest za sadašnjost’ gospodin Tvrtko Pater u svojim su očitovanjima iznijeli činjenice i okolnosti vezane uz taj događaj. Po svemu sudeći prijepor je nastao zbog manjkave komunikacije temeljene na pretpostavkama i nepotpunim informacijama. Ministarstvo stoga iskazuje žaljenje zbog povlačenja izložbe i nepotpuno sagledanih posljedica koje je ta nepromišljena odluka prouzročila u hrvatskoj javnosti, pa i šire. Činjenica da je od 2013. do danas izložba ‘Anne Frank – povijest za sadašnjost’ u Hrvatskoj uspješno prikazana 23 puta i da ju je vidjelo 40 tisuća posjetitelja, pokazatelj je da je Hrvatska senzibilizirana za žrtve holokausta i da je taj događaj duboko urezan u njezino pamćenje jer je i sama u svojoj nedavnoj prošlosti na putu  samostalnosti i međunarodnom priznanju iskusila neopisivu patnju i podnijela neizrecivu žrtvu, stoji u priopćenju Ministarstva.

Iz ministarstva pozivaju ravnatelja škole i predstavnike udruge HERMES da međusobno izglade nesuglasice i prijepore te u Tehničkoj školi Šibenik u što skorije vrijeme, kao što su prethodno dogovorili, ponovno upriliče izložbu ‘Anne Frank – povijest za sadašnjost’.

– U tom slučaju nužno je u međusobnoj komunikaciji temeljitije se upoznati s ciljevima i ključnim porukama izložbe. U svezi s njegovanjem kulture sjećanja, Ministarstvo podsjeća na Rezoluciju Europskog parlamenta od 2. travnja 2009. o europskoj savjesti i totalitarizmu kojoj je cilj prevladavanje naslijeđa totalitarizama. Rezolucija jasno ukazuje na to kako užareno pamćenje i nesporazumi povijesti mogu biti ‘gorivo isključive politike, stoji u priopćenju u kojem pozivaju  sve odgojno-obrazovne ustanove i djelatnike, ali i cjelokupnu hrvatsku javnost, da se u duhu pomirenja, u ovakvim i sličnim situacijama, oslobodi ideoloških prijepora.

– Valja usmjeriti svoj pogled prema univerzalnim i trajnim vrijednostima koje poučava prerana smrt kako Anne Frank tako i tolikih drugih nevinih žrtava tijekom triju totalitarizama. Europa je iskusila kako na tim vrijednostima graditi bolji i pravedniji svijet, zaključuju.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.