Ministrica Divjak na skupu ravnatelja u Vodicama: ‘Cilj nam je mlade ostaviti u Hrvatskoj’

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

‘Vi ravnatelji imate krucijalnu ulogu u tome zajedničkoj izgradnji obrazovnog sustava, biti svjesni da se neke stvari ne mogu promijeniti preko noći i da ne možemo izbjegavati odgovornost. Hrvatska i naši učenici ne mogu čekati. Obrazovanje je postalo nacionalni prioritet i u rebalansu proračuna za 2018. godinu naše je Ministarstvo dobilo povećanje od 175 milijuna kuna, a za iduću godinu porastao je za 617 milijuna kuna i dobivamo povećana sredstva za naše zaposlenike.’ Riječi su to ministrice znanosti, obrazovanja i sporta Blaženke Divjak koje je uputila na otvaranju stručnog skupa ‘Autonomija i odgovornost u rukovođenju i upravljanju srednjoškolskih ustanova’ koji će se iduća dva dana održavati u Vodicama.

– Obrazovanje učenika velika je odgovornost i prilika za sve nas. Kako bismo preuzeli odgovornost potrebno je izgraditi partnerski odnos između vas i resornog ministarstva, a cilj je obrazovanje za 21. stoljeće koje će mlade učiniti konkurentnima za tržište rada i ostaviti ih u Hrvatskoj. Radimo puno na povlačenju sredstava iz EU, 150 milijuna kuna usmjereno je na kurikularnu regormu, milijarda kuna je za razne druge projekte. Do kraja 2018. godine nadamo se da ćemo iz europskih fondova povući oko tri milijarde kuna, ali to ne možemo bez vas – poručila je ministrica Divjak.

strucni skup srednjih skola ministrica divljak 061117 14

‘Završetkom mandata ostajemo na cesti’

Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, naglasila je kako ravnatelji snose izuzetno veliku odgovornost za sve poslove u svojim ustanovama, a odgovorni su i za uspjeh učenika i rad svih zaposlenika, nastavu, suradnju s roditeljima, rezultate i programe.

– Naša odgovornost vrlo je vezana uz budućnost Hrvatske i ne mož se ni sa čime mjeriti. Autonomija nam je bitno ograničena, pomoćnika nemamo. Kad imamo natječaje za radna mjesta, mi smo sretnici ako imamo mogućnost odabrati ih sami, a ne da netko ima prednost pri zapošljavanju. Plaću imamo prema broju učenika, a plaća je s tim sve manja, dok nam je opseg poslova nam sve veći. Uskraćen nam je napredak u znanju, zaposleni smo na određeno vrijeme i ne možemo dignuti kredit, a nakon što smo zbrinuli brojne nastavnike u statusu tehnološkog viška, mi ostajemo nezbrinuti, na cesti – samo su neki od problema koje je istaknula Hitrec.

strucni skup srednjih skola suzana hitrec 061117 8

Poručila je i kako nakon 11 promjena zakona u devet godina, i dalje nema promjene u načinu reizbora ravnatelja i njihovih ovlasti, što za posljedicu ima nedostatak pokazatelja kvalitete rada škole.

– Ako ostane ovakva situacija, škola ili dom poslije pet ili 10 godina mijenjaju ravnatelja, što zahtjeva veće financijske izdatke, usporavanje razvoja, a učenike i nastavnike postavlja u pozicije uplatitelja loto listića. Činimo sve da naše škole i domovi žive, da se ne zatvore, da budu škole za život i činimo sve da sačuvamo svakog učenika u školi i u Hrvatskoj – kazala je Hitrec.

Šibensko-kninski župan Goran Pauk sudionicima stručnog skupa poručio je kako mu je želja da se što prije provede kurikularna regorma koja bi trebala dovesti do poboljšanja školstva i razvoja pojedinca.

strucni skup srednjih skola zupan pauk 061117 12

– Reforma treba pozicionirati Hrvatsku u europske i svjetske vrhove i uključiti nas u tehnološki napredno društvo, a posebno je važno usmjeriti se na strukovnu reformu koja bi trebala doprinijeti razvoju gospodarskog sektora – riječi su Pauka.

Na stručnom skupu, osim predstavnika svih srednjih škola iz Hrvatske i učeničkih domova, sudjeluje i pomoćnik ministrice znanosti obrazovanja i sporta Vlado Prskalo, predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje Vesna Bedeković, saborski zastupnik Dražen Barišić, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković Pečenković i mnogi drugi.

strucni skup srednjih skola ministrica divljak klapa dimnazijalke 061117 3 strucni skup srednjih skola ministrica divljak klapa dimnazijalke 061117 2 strucni skup srednjih skola ministrica divljak 061117 12 strucni skup srednjih skola ministrica divljak 061117 11 strucni skup srednjih skola ministrica divljak 061117 7 strucni skup srednjih skola ministrica divljak 061117 1


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.