Mladi s intelektualnim poteškoćama posjetili Nacionalni park i izradili brošuru ‘Naša Krka’

Danas je na press konferenciji predstavljen završetak projekta ‘Naša Krka’ kojim se mladim osobama s intelektualnim teškoćama omogući posjet NP Krka i to po prvi put. Ujedno, cilj projekta je i da mlade osobe s teškoćama aktivnim sudjelovanjem doprinesu većoj pristupačnosti znamenitosti NP Krka ljudima s teškoćama. Tako su štićenici Centra za socijalnu inkluziju Šibenik sudjelovali u samom procesu izrade brošura koje će se moći pronaći na svim punktovima Nacionalnog parka.

Voditeljica Marijana Mijat naglasila je kako je projekt trajao od ožujka pa sve do sada.

– Većina korisnika našeg projekta nikad nisu bili u NP Krka, a mi smo im poželjeli omogućiti da vide ljepote kraja u kojem jesu. Sami su izradili prezentaciju onog što su vidjeli, a mi smo se javili na natječaj kojeg Nacionalni park raspisuje svake godine , dobili smo njihovu podršku i napravili smo dva izleta – u proljeće i u ljeto. Moram istaknuti da su se na izletima pojavili i naši korisnici sa većim teškoćama, a naš zadatak je bio to sve dokumentirati, naravno, sve u suradnji s napim korisnicima. Brošura je tu pred vama, kao rezultat njihovog i našeg kreativnog rada, a dizajner Lovro Vudrag je bio glavna i odgovorna osoba za izradu brošura – kazala je.

nasa krka inkluzija

Dizajner Vudrag odlučio je da nijanse iskaču od uobičajenog, fotografije su nepravilne s razlogom, a korisnici su dali svoje izjave koje su u brošuri. Sve je isprepleteno mostovima, a kako kažu voditelji projekta, svi su zadovoljni rezultatima i raduju se novim suradnjama.

Ravnatelj JU Nacionalni park Krka, Krešimir Šakić kazao je kako je projekt ‘Naša Krka’ dio šireg Krkinog projekta kojima se financiraju projekti drugih udruga.

– Ni jedna od udruga nije ovakvim intenzitetom pokazala što sve radi i na koji način se koriste sredstva. Volio bih da se baš svi povedu za ovim primjerom. Brošura je lepršava, drago mi je da su korisnici uživali i to je zapravo ono zbog čega radimo ovakve projekte -naglasio je Šakić.

inkluzija

Jedan od korisnika Inkluzije, Ivan, kazao nam je kako je jako zadovoljan izletom.

-Bilo mi je baš lijepo, svašta smo vidjeli i vozili smo se u malom autobusu. Volio bih ići opet – zaključio je.

Nacionalni park Krka u potpunosti je financirao ovaj projekt u vrijednosti od 26 tisuća kuna, a cilja skupina su mlade osobe s invaliditetom. Odrađena su dva izleta za 20 osoba s teškoćama u Nacionalnom parku, a tiskano je ukupno 300 brošura.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.