Mladi Šibenčanin iznio glavnu ulogu u Tijardovićevoj ‘Kraljici lopte’: Nisam trebao ni glumiti, Slavko i ja smo slični

Ivo Cagalj/PIXSELL

Slavka u Tijardovićevoj opereti ‘Kraljica lopte’ čija se premijera održala preksinoć na Poljudu, glumio je Ivan Samodol, 21-godišnji Šibenčanin koji studira Glazbenu teoriju u Splitu. Uz njega, ‘šibenski obol’ realizaciji operete koju je Tijardović napisao Hajduku za 15. rođendan, jesu i mladi pijanist Borna Erceg, autor šibenske opere ‘Turia i Plamenko’ te sopranistica Jelena Pletikosa iz Vodica.

– Prvo sam imao manju ulogu u sklopu zbora, no kako je prije desetak dana spletom okolnosti otpao glavni glumac koji je trebao glumiti Slavka, tražila se hitna zamjena i ja sam se pokazao u tom trenutku najidealnijim rješenjem. Morao sam brzo naučiti sve dionice i tekst, bio mi je to veliki kupus, ali uz pomoć redateljice Jelene Bosančić preksinoć smo premijerno izveli ‘Kraljicu lopte’ i sudeći po reakcijama publike, bilo je izvrsno – priča nam mladi Šibenčanin, inače član Klape Adriaticum.

ivan samodol

Studenti splitske Umjetničke akademije, naime, izvukli su iz ladice operetu Ive Tijardovića i prije godinu dana počeli s osmišljavanjem projekta, da bi u konačnici dobili i sredstva za realizaciju od Ministarstva kulture. Radnja ‘Kraljice lopte’ smještena je u dvadesete godine prošlog stoljeća. Prvi čin odvija se na starom Hajdukovom igralištu gdje igra Hajduk i Sphinx. Kako opereta ide dalje, prožimaju se sport i ljubavna priča između nogometne zvijezde Slavka i Splićanke Mile.

– Slavko je nogometaš mojih godina koji se zaljubio u Milu. To je mladenačka ljubav, a on je farabut, funcut, i dosta je srodan njegov način života mome. Ja sam svojevremeno isto bio sportaš dok me glazba nije odnijela u drugom smjeru, tako da mi je uspješno prošlo ovih 10 dana jer praktički nisam trebao ni glumiti. Rečeno mi je ‘Kakav si na kavi takav budi i u ulozi Slavka’ – iskren je Ivan.

Postoji mogućnost da ‘Kraljica lopte’ bude uvrštena u stalni repertoar splitskog HNK, no 21-godišnjem Samodolu planovi za budućnost dalje su od kazališnih dasaka.

– Ne vidim se u solističkim ulogama, nisam takav. Moj je cilj završiti Glazbenu teoriju koja mi donosi kompetencije za predavati u bilo kakvoj glazbenoj ustanovi. Iskreno, rado bih predavao na Akademiji i zato u desetom mjesecu idem na Erasmus da upoznam druge vidove pedagogije. Sanjam to još otkako sam krenuo u školu – zaključuje Ivan Samodol.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.