Mladi šibenski poduzetnik poslao otvoreno pismo Gradu:’Ne znate zadržati ni ovo malo budala što se u te vode već bacila’

Mladi šibenski poduzetnik Borna Škornjak, suvlasnik palačinkarnice Roll’N’Joy, uputio je otvoreno pismo Gradu Šibeniku vezano uz zahtjev za zakup javne površine u šibenskom Dolcu.

– Rješenje na zahtjev ste potpisali Vi, kao predsjednik povjerenstva koji odlučuje o istom. Naime, u svibnju smo predali zahtjev za zakup 1,5m2 javne površine u šibenskom Dolcu. Radilo se o montažnom prodajnom pultu s kojeg smo imali namjeru prodavati svoje proizvode predvođene raznim varijantama palačinki. Isti zahtjev je odbijen, a poštar ga je dostavio tek 15. srpnja, dakle, gotovo dva mjeseca od predaje našeg zahtjeva. U međuvremenu ste vi, kao povjerenstvo, od nas zahtjevali izradu fotomontaže ili rendera koji smo predali u najkraćem mogućem roku, a tada preko 3 tjedna nismo dobivali nikakav odgovor iako smo debelo zagazili u tu našu hrvatsku i mizerno kratku sezonu. Iako smo danima pokušavali telefonski stupiti u kontakt s gospodninom Čipčićem kako bismo dobili bilo kakvu informaciju, u tome nismo uspjeli. Kada smo došli do g. Čipčića, isti nam je objasnio kako je povjerenstvo koje odlučuje o zahtjevanih 1,5m2 na godišnjem odmoru i kako on po tom pitanju ne može učiniti ništa. Međutim, htio je ispasti velikodušan prema nama, malim poduzetnicima koji moraju moliti Grad za 1,5m2 , i dozvoliti da postavimo taj jadni pult sastavljen od OSB ploča kojeg skoro pa vjetar može maknuti ukoliko zasmeta te nam kazuje kako isti smijemo postaviti i da, ukoliko bude problema, ćemo ih riješavati u hodu, stoji u otvorenom pismu koje je Škornjak naslovio na dogradonačelnika Danijela Miletu.

roll

Isti pult postavljen je vrlo brzu jer su svi radovi bili na ‘stand by-u’, a uz to ulažu još nekoliko tisuća eura u opremu, aparaturu, stolariju kako bi nedugo nakon toga dobili odbijenicu povjerenstva, stoji u pismu.

– Dobili smo odbijenicu na jednom, jedva popunjenom, A4 papiru, a mi smo se sa našim zahtjevom stvarno potrudili, kao i izradom 3D rješenja. To nije bilo lijepo od cijenjenog povjerenstva te smatram to ponižavajućim i uvredljivim za vrijeme i trud koji smo mi uložili s naše strane. Problem nastaje u tom pokušaju fleksibilnosti g. Čipčića. Bila je to lijepa gesta od njega, u jednom sam trenutku osjetio njegovo velikodušno suosjećanje s nama znojnim i izmorenim poduzetnicima koji smo cijeli taj dan proveli u dugim hlaćama i cipelama kako bismo uopće mogli ušetati u to velebno zdanje na Poljani. E sad, ta fleksibilnost je dobra i svim tim činovnicima hrvatske birokracije treba tu i tamo dati i neke ovlasti koje bi ubrzale procedure, uz, naravno, stalni nadzor. Međutim, nismo mi od Grada zahtjevali da nam taj prostor ustupi besplatno. Naprotiv, radovali smo se što bismo na još jedan način mogli pomoći napuniniti gradsku blagajnu te sudjelovati u daljnjem razvoju našeg lijepog Šibenika. E sad, tada nismo dobili nikakvu potvrdu niti ikakav ugovor o zakupu pa postoji velika vjerojatnost da g. Čipčić neće stati iza svojih riječi što sada više i nije bitno, navodi ŠKornjak.
Dva mjeseca od zahtjeva dobili su dozvolu da postave pult, a nakon svega par dana dobili su dopis da se isti ne smije postaviti (iako je tada već bio postavljen).

– Izradu pulta smo platili i isti u ovih mjesec dana što stoji nikome nije zasmetao, nitko preko njega nije pao, nitko se u njega nije zabio. Isto tako, nevjerojatno je da u mjesec dana redari na njega nisu reagirali, a po odbijenici je bespravno postavljen. Mi svoj mali bar nismo otvorili ovo ljeto, a trebali smo. Trebali smo i zaposliti četvero ljudi, trebali smo platiti zakup prostora, trebali smo platiti zakup javne površine Gradu, trebali smo platiti još više prireza, trebali smo platiti još više doprinosa, trebali smo platiti još više poreza na potrošnju, navodi poduzetnik.
U Šibenik je polagao velike nade kao grad,  navodi Škornjak, jer mu se učinio drugačijim. I sam se uključio u pokretanje Udruge StartUp Šibenik, čiji je i predsjednik, u nadi da će svi zajedno poticati poduzetništvo u Šibeniku.

– Međutim, nije rješenje izvući iz EU fondova milijune kuna za gradnju raznoraznih inkubatora, Trokuta i slično s idejom privlačenja mladih poduzetnika u Grad, kada ne znate zadržati ni ovo malo budala što se u te vode već bacila. Htio bih naglasiti kako smo skupili hrabrosti i imali namjeru raditi i cijelu zimu, iako svi znamo kako je to teško u Dolcu ako nisi u vlastitom prostoru. Ali pristali bismo i na taj rizik samo kako bismo se i mi uključili u pokušaj vraćanja starog sjaja tom zamrlom šibenskom kvartu, stoji u pismu.

Dogradonačelnika Danijela Miletu, na kojega je pismo naslovljeno, zamolili smo da komentira ovaj slučaj.

– Povjerenstvo mjesečno dobiva na stotine zahtjeva od kojih se neki riješe pozitivno, neki negativno. U ovom slučaju, zatraženo je da se objekt proširi na cestu i Povjerenstvo je to jednoglasno odbilo, komentirao je Mileta.

 

 

Borna Škornjak

OTVORENO PISMO GRADU ŠIBENIKU] Poštovani g. Mileta, Ovim Vam se putem obraćamo vezano za jedan zahtjev od strane firme Roll and Joy j.d.o.o. prema Gradu Šibeniku. Rješenje na zahtjev ste potpisali…

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.